Bezwaren tegen 'absurd' sojapatent afgewezen

De bezwaarcommisie van het Europees Octrooi Bureau heeft de bezwaren tegen het verleende sojapatent van tafel geveegd. 'Het is echt absurd dat dit patent ooit verleend is', aldus Bionext.

Bezwaren+tegen+%27absurd%27+sojapatent+afgewezen
© Nieuwe Oogst

Bionext was vandaag aanwezig bij een hoorzitting in het Europees Octrooi Bureau (EOB) in Rijswijk. Deze vond plaats in de bezwaarprocedure tegen het patent van Monsanto op het selecteren van sojaplanten.

Bionext beschouwt deze zaak als een testcase om na te gaan wat de nieuwe patentregels van het EOB in de praktijk waard zijn. Bionext voerde de bezwaarprocedure samen met partners uit de internationale coalitie No Patents on Seeds. Bionext en de partners gaan zeker in beroep tegen deze uitspraak.

Maaike Raaijmakers van Bionext. 'Deze uitspraak is heel teleurstellend. Hij maakt duidelijk dat het mogelijk blijft om klassieke veredelingsmethoden te patenteren. Deze uitspraak toont dat een patent op selectie van planten mogelijk blijft, terwijl op kruising en selectie geen patent kan worden verleend. Ook blijkt uit deze zaak dat het EOB nog geen hogere eisen stelt aan de inventiviteit van 'uitvindingen'.'

Monopolie

In 2014 kreeg Monsanto een patent (EP 2134870) op het screenen en selecteren van sojaplanten op hun aanpassing aan verschillende klimaatomstandigheden. Het gaat om circa 250 wilde en gekweekte soorten uit Azië en Australië.

Met dit patent heeft Monsanto een monopolie gekregen op het toekomstig gebruik van honderden natuurlijke DNA-variaties in sojabonen. Dit terwijl deze genetische diversiteit essentieel is voor de ontwikkeling van nieuwe sojarassen.

Aangescherpt

Het bezwaar is onder meer gebaseerd op artikel 53b van het Europees Octrooiverdrag (EPC) dat het patenteren van essentieel biologische processen zoals kruisen en selecteren verbiedt. Eind juni is dit verbod nog aangescherpt.

Het EOB besloot toen na jarenlange discussie om geen patenten meer te verlenen op de producten van klassieke veredeling. Het bezwaar tegen het soja patent is de eerste zaak die op basis van deze nieuwe regels beoordeeld zal worden.

Natuurlijke variatie

Raaijmakers: 'Met het verlenen van dit patent komt de toepassing van een groot deel van de natuurlijke variatie in sojarassen in handen van één bedrijf. Dit belemmert de klassieke veredeling van nieuwe sojarassen die bestand zijn tegen klimaatverandering. Hoewel in de patentaanvraag allerlei technische termen gebruikt worden is het duidelijk dat het hier gaat om klassieke veredeling.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer