Hoorzitting sojapatent is testcase Europese patentwet

Biologisch belangenorganisatie Bionext ziet de bezwaarprocedure tegen het patent van Monsanto op het selecteren van sojaplanten als belangrijke testcase voor de nieuwe Europese patentregels.

Hoorzitting+sojapatent+is+testcase+Europese+patentwet
© Nieuwe Oogst

Bij het Europees Octrooi Bureau (EOB) in Rijswijk vindt morgen een hoorzitting plaats over het patent van Monsanto op sojaplanten. In deze zaak is biologisch belangenorganisatie Bionext één van de bezwaarmakers.

In 2014 kreeg Monsanto een patent op het screenen en selecteren van sojaplanten op hun aanpassing aan verschillende klimaatomstandigheden Het gaat om circa 250 wilde en gekweekte soorten uit Azië en Australië.

Monopolie

Met dit patent heeft Monsanto een monopolie gekregen op het toekomstig gebruik van honderden natuurlijke DNA-variaties in sojabonen. Dit terwijl volgens Bionext deze genetische diversiteit essentieel is voor de ontwikkeling van nieuwe sojarassen.

Projectleider Maaike Raaijmakers van Bionext noemt het absurd dat het betreffende patent ooit verleend is. 'Hiermee komt de toepassing van een groot deel van de natuurlijke variatie in sojarassen in handen van één bedrijf. Dit belemmert de klassieke veredeling van nieuwe sojarassen die bestand zijn tegen klimaatverandering.'

Kruisen en selecteren

Het bezwaar van Bionext is onder meer gebaseerd op artikel 53b van het Europees Octrooiverdrag (EPC) dat het patenteren van essentieel biologische processen zoals kruisen en selecteren verbiedt. Eind juni is dit verbod nog aangescherpt. Het EOB besloot toen na jarenlange discussie om geen patenten meer te verlenen op de producten van klassieke veredeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer