Fryslân keurt plan voor ganzenaanpak goed

Provincie Fryslân heeft het Faunabeheerplan voor de ganzenaanpak goedgekeurd.

Frysl%C3%A2n+keurt+plan+voor+ganzenaanpak+goed
© Nieuwe Oogst

Over adviezen om naast hagelgeweer ook kogelgeweer toe te staan, niet op zondag te verjagen, geen gebruik te maken van elektronische lokmiddelen en een half uur voor zonsopkomst beginnen met verjagen moeten Provinciale Staten in januari nog beslissen.

Verplicht

Het Faunabeheerplan is wettelijk verplicht. Het streven was om tot een gedragen plan door de achterban te komen. Het kostte meer tijd om de partijen eensgezind te krijgen. De Faunabeheereenheid ziet kansen voor een effectievere uitvoering van de Fryske Guozzenoanpak. Deze kansen zijn verwoord in adviezen van de Faunabeheereenheid aan de provincie.

Een belangrijk advies van de Faunabeheereenheid is om een half uur voor zonsopkomst te beginnen met verjagen. Jagers moeten ganzen verjagen op het moment dat dit het meest effectief is. 's Ochtends in de schemering vliegen de ganzen op van hun slaapplekken om te eten. Dit moeten de ganzen gaan doen in de daarvoor aangewezen foerageergebieden en niet daarbuiten.

Jagers kunnen nu voor zonsopkomst bij de percelen gaan zitten waar de ganzen niet vrij mogen eten en slapen. Wanneer de ganzen op deze percelen willen landen, is het mogelijk ze direct te verjagen naar de foerageergebieden. De ganzen leren dan direct waar ze wel ongestoord kunnen eten en waar niet.

Motie

Provinciale Staten pleitten hier eerder voor via een motie. Gedeputeerde Staten verwerkten dit op dinsdag in een aanpassing van de verordening. Provinciale Staten moet deze wijziging nog vaststellen.

Er is een langjarige trend van toenemende schade aan landerijen door ganzenvraat. Ook de aantallen ganzen nemen toe. Met name de brandgans en grauwe gans. De doelstelling om deze schade jaarlijks met 5-10 procent te verminderen is nog niet gehaald. Dat bleek uit de evaluatie van de Fryske Guozzeoanpak 2014. Daarom is een aangescherpte aanpak noodzakelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer