Bacteriën helpen erwtenbladluis tegen vijanden

Een internationale studie onthult een nieuwe functie van bacteriën die in de erwtenbladluis leven: zij kunnen de verdediging onderdrukken van de plant waarop de bladluis zich voedt. Daardoor komen er minder vijanden zoals sluipwespen af op de noodkreet van de plant en stijgt de overlevingskans van de bladluis.

Bacteri%C3%ABn+helpen+erwtenbladluis+tegen+vijanden
© Wageningen UR

Wageningen UR en University of Oxford hebben deze ontdekking gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature Communications.

Lijfwachten

Als een plant wordt bedreigd doorbladluizen, verdedigt deze zich door een geur te verspreiden die natuurlijke vijanden van de bladluizen aantrekt, zoals sluipwespen. De plant rekruteert zo 'lijfwachten' die de plant verdedigen door de belagers aan te vallen.

De studie in Nature Communications toont aan dat diverse bacteriële hulptroepen van de erwtenbladluis de overleving van de bladluis verhogen door de geurrespons van de plant te manipuleren. Met andere woorden: de bacteriën onderdrukken de noodkreet van de plant op een of andere manier. De studie onthult daarmee een nieuw mechanisme waarmee de bacteriën, zogeheten symbionten, de bladluis helpen.

Plagen

Bladluizen behoren tot de belangrijkste plagen van gewassen in de gematigde streken. Een beter begrip van de relaties tussen bladluizen en hun bacteriële symbionten kan helpen om milieuvriendelijke methoden te ontwikkelen om deze plagen te bestrijden.

Bijvoorbeeld door vast te stellen of de bladluizen beschermende bacteriën met zich meedragen en door de selectie van gewasvariëteiten die in reactie op aantasting door bladluizen een zo groot mogelijke aantrekking van vijanden van de bladluizen op gang brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer