Nationaal neonicotinoïdenverbod haalt het niet

Minister Carola Schouten (LNV) kan de voorgenomen wijziging Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden niet aangrijpen om een nationaal verbod op neonicotinoïden mogelijk te maken.

Nationaal+neonicotino%C3%AFdenverbod+haalt+het+niet
© Nieuwe Oogst

'Aanvullende nationale bepalingen over de goedkeuring van werkzame stoffen of de toelating van gewasbeschermingsmiddelen die verder gaan dan de Europees geharmoniseerde regelgeving op dit gebied zouden het gelijke speelveld binnen Europa ernstig verstoren', schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten wijst er op dat de Europees geharmoniseerde regelgeving de mogelijkheid biedt de goedkeuring van werkzame stoffen of de toelating van gewasbeschermingsmiddelen in te trekken als op basis van nieuwe wetenschappelijke en technische kennis blijkt dat niet langer voldaan wordt aan de randvoorwaarden. Bijvoorbeeld als een stof of middel onaanvaardbare risico's voor de gezondheid van mens, dier of voor het milieu met zich mee brengt.

Nieuwe inzichten

'Ik ben uiteraard bereid om het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden en de Europese Commissie te attenderen op mogelijke nieuwe wetenschappelijke inzichten', schrijft Schouten in de brief. 'Ik wil daarnaast nogmaals benadrukken dat gewasbeschermingsmiddelen niet zomaar ingezet worden binnen de landbouw.'

LNV-minister Schouten wil dat de sector nog meer inzet op geïntegreerde gewasbescherming. Dat houdt in: eerst inzetten op preventie en monitoring, dan de niet-chemische maatregelen en als slotstuk het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Alternatieven

'Het is daarbij van belang dat haalbare, betaalbare en milieuvriendelijke niet-chemische alternatieven beschikbaar komen en dat agrarische ondernemers de beschikbare alternatieven ook breed gaan toepassen. Als het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel dan toch nog nodig is, gaat mijn voorkeur uit naar het gebruik van laag-risicomiddelen en basisstoffen', aldus Schouten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer