Vakbonden+stemmen+in+met+CAO+Dierhouderij
Nieuws
© Cath Hermans

Vakbonden stemmen in met CAO Dierhouderij

FNV en CNV Vakmensen hebben ingestemd met een nieuwe CAO Dierhouderij. Eerder bereikte LTO Nederland, POV en COBK al een principe-akkoord met de vakbonden.

De teksten worden uitgewerkt door de redactiecommissie, waar elke partij zitting in heeft. Daarna zal de CAO bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden aangeboden voor Algemeen Verbindend Verklaring.

Die CAO geldt voor melkveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij en pluimveebroederijen, inclusief fokbedrijven en exporteurs van eendagskuikens.

Afspraken

De CAO Dierhouderij heeft een looptijd van 1 januari 2014 tot en 31 december 2017. De sociale partners hebben onder meer afgesproken dat op 1 januari 2017 de loonschalen met 2,5 procent omhoog gaan. Eventuele loonsverhogingen in de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2016 mogen worden verrekend met de loonsverhoging op 1 januari 2017. Naast de loonsverhoging ontvangen werknemers op 1 oktober 2017 een eenmalige uitkering van 1 procent over het jaarsalaris.

Het akkoord omvat verder afspraken over de introductie van een startschaal, het aanpassen van de toeslagen voor het werken op zondag en een vergoeding voor 50 BBL-plekken. Daarnaast wordt de mogelijkheden onderzocht voor het moderniseren van het loongebouw en de arbeidstijdenregeling en voor het invoeren van een individueel scholingsbudget voor iedere werknemer.

Lang geduurd

De nieuwe CAO heeft lang op zich laten wachten. Nadat het drie jaar niet gelukt is, hebben werkgevers en vakbonden nu defintief collectieve afspraken kunnen maken.

De achterban van LTO Nederland is al eerder raadpleegd en heeft unaniem ingestemd met het akkoord. Wel zijn er signalen die worden meegenomen naar de onderhandelingstafel voor de cao van 2018. Ook het federatiebestuur van LTO is akkoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer