LTO en vakbonden eens over cao Dierhouderij

Na een cao-loze periode van bijna drie jaar hebben LTO Nederland, FNV Agrarisch en Groen en CNV Vakmensen deze week een principe akkoord bereikt voor de collectieve arbeidsovereenkomst 'Productiegerichte dierhouderij'.

LTO+en+vakbonden+eens+over+cao+Dierhouderij
© Geert Job Sevink

De cao geldt voor de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2017 en betreft medewerkers in de melkveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij en kuikenboerderij.

Namens werkgevers zijn ook de POV en het COBK betrokken bij deze cao. De leden van betrokken werkgevers- en werknemersorganisaties moeten nog wel instemmen met dit principe akkoord om tot een definitieve cao te komen.

Loonsverhogingen

De sociale partners hebben onder meer afgesproken dat op 1 januari 2017 de loonschalen met 2,5 procent omhoog gaan.

Eventuele loonsverhogingen in de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2016 mogen worden verrekend met de loonsverhoging op 1 januari 2017. Naast de loonsverhoging ontvangen werknemers op 1 oktober 2017 een eenmalige uitkering van 1 procent over het jaarsalaris.

BBL-plekken

Verder is afgesproken dat tijdens de looptijd van de cao een vergoeding wordt verstrekt voor 50 BBL-plekken (Beroeps Begeleidende Leerweg) in het mbo. De vergoeding bedraagt 2.500 euro per BBL-plek, waarvan 2.000 euro voor de werkgever en 500 euro voor de werknemer.

In het principeakkoord is ook afgesproken dat de mogelijkheid wordt onderzocht voor het invoeren van een individueel scholingsbudget voor iedere werknemer.

Verheugd

Wim van den Boomen, portefeuillehouder Sociaal Economisch Beleid van LTO Nederland, en Leo van der Zon, cao onderhandelaar namens werkgevers, zijn verheugd over het bereikte akkoord.

'Er is na lange tijd weer sprake van een cao die voor algemeen verbindend verklaring (AVV) zal worden voorgedragen. Daarmee ontstaat een gelijk speelveld op het vlak van arbeidsvoorwaarden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer