Keurmeesters proeven boerenkaas

Kaasboeren- en boerinnen uit Brabant, Limburg en Zeeland lieten donderdag hun boerenkazen en boerderijzuivel keuren door deskundige keurmeesters.

De 37ste kaaskeuring van Zuid-Nederland werd gehouden op Kaasboerderij De Lange Hoeve in Genderen. 'De kwaliteit was heel goed', vertelt keurmeester Gea van der Puil. 'Ik heb geen cijfer onder een acht gegeven, dus dit zijn hele goede kazen.'

Melkveehouder Casper van de Wetering uit Genderen is een van de deelnemers. Hij melkt 75 koeien en een gedeelte van de melk wordt gebruikt voor rauwmelkse boerenkaas. 'Je doet echt wel mee om wat te leren. We zijn zelf voor het tweede jaar bezig met kaas maken je leert nog iedere week bij. Op een dag als vandaag delen we ook ervaringen met collega's', aldus Van de Wetering.

Gaatjes

Per kaasboerderij proef je als het ware de verschillen in voer, grondsoort, gras, receptuur en bereidingswijze. De keurmeesters letten onder andere op de kwaliteit van de korst, de vorm, de structuur, de stevigheid, de geur, de smaak en de verdeling van de gaatjes in de kaas. Van der Puil: 'We hebben een vast protocol. De belangrijkste onderdelen zijn hoe de kaas aanvoelt, de consistentie dus, en daarnaast zijn de geur en smaak ook heel belangrijk.'

Kruidenkaas

Ik heb meegedaan met een jonge kaas en een kruidenkaas', vertelt Van de Wetering. 'De jonge voldeed aan de verwachtingen. De keurmeesters vonden dat de kruiden in de kruidenkaas wat beter verdeeld moesten zijn. Maar ook over die kaas ben ik tevreden.'

Kwaliteit

De kwaliteit van de kazen is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Het verschil tussen deze kazen en fabriekskazen is goed te proeven. 'We hebben ook al een aantal kazen gekeurd van melk die gepasteuriseerd is, dan komt het al dichter bij fabriekskaas', weet Van der Puil. 'Maar het blijft onafgeroomde melk dus het is sowieso vetter en het is ambachtelijk bereid. Dus er blijven wel verschillen.

Kaasmakerij Abdij Koningshoeven uit Berkel-Enschot heeft de algemene prijs gewonnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer