Boerenzuivelaars+willen+geen+andere+definitie+van+kaas
Nieuws
© BBZB

Boerenzuivelaars willen geen andere definitie van kaas

De zuivelindustrie wil de definitie van kaas wijzigen, maar daar zijn de boerderijzuivelbereiders het niet mee eens. Dat meldt voorzitter Irene van de Voort van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.

Vroeger was kaas altijd gestremde melk, maar tegenwoordig kan het vet en eiwit zijn dat op wat voor manier dan ook bij elkaar wordt gehouden. 'De vraag is of dat dan kaas mag heten', geeft Van de Voort aan. 'Wij vinden het onterecht als een product de naam kaas mag krijgen als het niet gemaakt is van stremsel.'

Volgens haar gaat dit ten koste van de kwaliteit en authenticiteit van kaas. 'Je krijgt er een valse concurrent bij, het zal ook heel anders smaken dan kaas. Het gaat ons om de bescherming van benamingen. Het wordt anders heel moeilijk om authentieke kwaliteitsproducten in de markt te zetten.'

Standpunt

Het Europese netwerk van boerderijzuivelbereiders (FACE) komt met een standpunt dat kaas gemaakt is van gestremde melk. Is dat niet zo, dan mag het product geen kaas heten. De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders gaat de mening van de Nederlandse boerderijzuivelbereiders hierover peilen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer