Omzet+melkveesector+neemt+toe
Nieuws
© Ida Hylkema

Omzet melkveesector neemt toe

De omzet van de melkveesector steeg de afgelopen drie kwartalen van dit jaar gemiddeld met 30 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016.

Dat blijkt uit een pilot van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waarin de omzet is geraamd op basis van btw-aangiften. Met de nieuwe onderzoeksmethode kunnen actuele omzetontwikkelingen binnen landbouwsectoren in kaart worden gebracht.

De totale omzet van de melkveesector steeg in het derde kwartaal van 2017 met 40 procent (1,6 miljard euro) vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder (1,15 miljard euro). Ook in de twee voorafgaande kwartalen was een omzetstijging te zien ten opzichte van dezelfde periode in 2016. In het tweede kwartaal steeg de omzet in de sector met 28 procent (1,82 miljard tegenover 1,42 miljard), in het eerste kwartaal was de omzet 22 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder (1,53 miljard tegenover 1,26 miljard).

Meer melk

In 2016 nam de melkproductie verder toe. In dat jaar werd een recordhoeveelheid van 14,3 miljard kilo melk aangevoerd bij de zuivelfabrieken. Doordat de prijsdaling in 2016 verder doorzette (daling gemiddeld 7 procent ten opzichte van 2015), bleef de totale jaaromzet van de melkveesector nagenoeg gelijk (daling van 0,5 procent).

In de loop van 2016 heeft de melkprijs zich hersteld en dat herstel is in 2017 verder doorgezet.

Fosfaatreductieplan

Verder blijkt uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling van 1 april 2017 dat het aantal melkkoeien met ruim 50.000 is gedaald, het aantal stuks vrouwelijk jongvee met circa 120.000. Het CBS noemt als oorzaak het fosfaatreductieplan.

De melkproductie nam tot en met het derde kwartaal van 2017 gemiddeld met 0,7 procent af. Door de stijgende melkprijzen is de omzet van de melkveesector in deze periode gemiddeld met 30 procent toegenomen vergeleken met het jaar daarvoor.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer