Dierenartsen willen meer ruimte voor veehouderij

Dierenartsen in gemeente Berkelland vragen door middel van een petitie om meer ontwikkelingsruimte voor de veehouderij. Dat is goed voor het dierenwelzijn en voor de werkgelegenheid in de gemeente, stellen ze.

De petitie zal worden aangeboden aan de gemeenteraad. De petitie is een initiatief van De Oosthof Dierenartsen en WIK Adviesgroep. Deze partijen willen dat de gemeenteraad de agrarische sector mogelijkheden geeft om te groeien. 'Hiermee stoppen we de vergrijzing en geven we ruimte aan economische groei en groei van werkgelegenheid, zodat Berkelland nu en in de toekomst een vitale gemeente blijft.'

Volgens Arjan Schuttert van De Oosthof Dierenartsen wordt in de gemeente Berkelland wel met de mond beleden dat de veehouderij ruimte moet hebben om te ontwikkelen, maar valt dit in de praktijk erg tegen.

Bouwvergunning

Dit beeld wordt bevestigd door lokale politici. Een van hen is Bennie Morsink, fractievoorzitter van de partij Ondernemend Berkelland in de gemeenteraad. 'Dat geldt niet alleen voor de veehouderij. In zijn algemeenheid is het in gemeente Berkelland lastig om een bouwvergunning te krijgen. Het college is bang voor de gevolgen van bevolkingsdaling. Maar als je het zo moeilijk maakt, zorg je juist voor krimp.'

Volgens Morsink heeft het ook te maken met het maatschappelijk klimaat in de gemeente. 'Er is een ondernemer geweest die verplaatst is en zich vervolgens niet aan de afspraken heeft gehouden. Je kunt dan echter niet de hele sector over één kam scheren. De PvdA, GroenLinks en Gemeentebelangen wakkeren dat nog eens aan.'

Debat vastgelopen

CDA-raadslid Patriek Piepers ziet dat ook. 'In onze gemeente wordt gewerkt aan een nieuwe bestemmingsplan. In 2012 werd een nieuw plan vernietigd door de Raad van State. Er zijn verschillende opvattingen in de gemeenteraad over uitbreidingen in de veehouderij. Het debat daarover is behoorlijk vast gelopen. Het is daardoor ook moeilijk om een bouwvergunning te krijgen.'

Schuttert stelt dat de veehouderij nog te vaak wordt beoordeeld op ervaringen uit het verleden. 'Bij auto's kijk je ook niet naar de situatie van dertig jaar terug.'
Nieuwe stallen bieden juist veel voordelen, stellen de initiatiefnemers. Zo bieden nieuwe stallen meer ruimte voor de dieren en dus dierenwelzijn. De omgeving heeft bovendien minder last van geuren door de luchtwassers.

Werkgelegenheid

Een belangrijk argument van de dierenartsen is dat de veehouderij voor veel werkgelegenheid zorgt. 'Achter elke agrarische ondernemer staat niet alleen een gezin, maar ook veel andere ondernemers en bedrijven zoals mengvoerleveranciers, dierenartsen, installatie- en bouwbedrijven, loonwerkers, bedrijfsverzorgers, accountants, banken et cetera. De agrarische sector in de gemeente Berkelland levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de regionale werkgelegenheid.'

Wethouder Marijke van Haaren (CDA) wil op dit moment nog geen reactie geven. Ze wil eerst de ontwikkelingen rondom de petitie afwachten, laat een woordvoerder weten. 'Het hangt met heel veel samen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer