Hoeve de Hulsdonk geeft publiek en zeugen ruimte

Met vruchtdragende erfbeplanting, een wandelpad, picknicktafel en 'biggendoel' leidt de familie Oosterlaken mensen naar de zichtstal van Hoeve de Hulsdonk in Beers. 'Kom langs en neem wat info over varkens mee', zegt Gerbert Oosterlaken.

Hoeve+de+Hulsdonk+geeft+publiek+en+zeugen+ruimte
© Michiel Elands

Oosterlaken schudt nog een verhaal uit zijn mouw over de ruim honderd jaar oude kastanjeboom die voor zijn boerderij stond. De gemeente zette deze kastanje op de lijst van monumentale bomen, met alle beperkingen die daar in de toekomst bij kunnen horen.

Oosterlaken nam een boomchirurg in de arm. Die constateerde dat de boom 'een risico vormt'. De varkenshouder stuurde de gemeente een brief met de boodschap dat zij verantwoordelijk is voor eventuele gevolgschade. De gemeente reageerde drie dagen later dat de boom omgehakt kon worden en dat de varkenshouder anders zelf verantwoordelijk is voor eventuele schade. 'Zo is een boom door regelgeving eerst monumentaal en drie weken later omgehakt.'

Regelgeving

De reden van dit voorbeeld? 'Eigenlijk ervaar ik hetzelfde in mijn bedrijf. Iedere boer houdt van de natuur en van dieren. Verzorg je je dieren niet goed, dan produceren ze minder. Maar regelgeving legt juist veel beperkingen op in de praktijk. Zoals erfbeplanting die na tien jaar niet zomaar gekapt mag worden. Zo worden boeren in het defensief gedrukt.'

Elke keuze in het bedrijf is erop gezicht dat het voor ons en de dieren het gezondst is

Gerbert Oosterlaken,varkenshouder in Beers

Hoeve de Hulsdonk in Beers is een gesloten zeugenhouderij met zeshonderd moederdieren, tweeduizend vleesvarkens en een akkerbouwtak. De varkenshouderij is natuurlijk ingepast met verschillende soorten beplanting.

Wandelpad

Een wandelpad loopt vanaf het dorp dwars over het erf. Voor de afwerking van het wandelpad is het nog even wachten op de gemeente die een hek gaat plaatsen voor een veilige foerageerroute voor de dassen in de buurt. Verschillende fruitbomen staat keurig geordend achter de stallen.

Via een trap kunnen bezoekers de zichtstal iedere dag bezoeken. Op een groot tv-scherm is precies te zien wat er realtime in de kraamstal gebeurt. 'Dus ook als we werkzaamheden uitvoeren.'

Het is de oudste dochter Marieke die haar ouders heeft aangespoord transparant te boeren. 'Je ziet dat burgers steeds meer verknocht raken aan hun huisdieren en dat die zelfs deel uitmaken van het gezin. Zij hebben een andere beleving bij dieren dan wij. Nou, als alle dieren bij ons gezin horen, dan hebben we een groot gezin hier', grapt Oosterlaken.

Uitlaatrondje

De locatie is omgeven door zo'n zeshonderd campingplaatsen. Jong en oud bezoeken de stal, vooral in de zomermaanden. Ook dorpsgenoten zijn tijdens hun uitlaatrondje welkom en zelfs Varkens in Nood is een paar keer langs geweest.

De reacties over de varkenshouderij in het gastenboek lopen uiteen van 'verschrikkelijk' tot 'wat een lieve biggetjes'. 'Mensen zien dan dat de zeug enkele dagen vaststaat in de dekstal en veroordelen dat. Ik vind dat je elke mening moet respecteren, maar het is jammer dat ik op zo'n moment niet in de zichtstal ben om uitleg te geven waarom het beter is dat de zeug vaststaat. En dat ze alle andere dagen zich vrij in de stal kan bewegen.'

Gesprek aangaan

De ondernemer gaat ook het gesprek aan met grootouders die hun kleinkinderen willen laten zien waar eten wordt geproduceerd. Of met vegetarische ouders die hun kinderen om gezondheidsredenen wel vlees willen voorzetten.

Gezondheid is prioriteit in Hoeve de Hulsdonk. De stal is ruim opgezet en licht. Daarnaast staat bedrijfshygiëne hoog in het vaandel. 'Elke keuze in het bedrijf is erop gezicht dat het voor ons en de dieren het gezondst is. We vragen niet het maximale van de dieren, maar denken dat gezonde dieren de beste garantie zijn op een goede productie. Hetzelfde geldt voor mensen: ben je ziek, dan heb je maar één wens: beter worden. En wie ziek is, kan beperkt welzijn ervaren, dus gezondheid draagt ook sterk bij aan dierenwelzijn', bepleit Oosterlaken. Ook leveren de vrijloopkraamhokken van de zeugen arbeidsvreugd.

Website

Met behulp van een website hoopt Hoeve de Hulsdonk nog gerichter mensen uit te nodigen voor activiteiten in de stal. Met een opknapbeurt voor het wandelpad krijgen de buurtbewoners ook een andere ervaring van de stal dan geuroverlast, denkt Oosterlaken. 'Ik ben ook heel blij als mensen mij gewoon bellen met een vraag over varkenshouden. Ik informeer hen graag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer