%27Maak+ook+bestrijding+BVD+verplicht%27
Nieuws
© Twan Wiermans

'Maak ook bestrijding BVD verplicht'

Vleesveehouders staan positief tegenover de IBR- en BVD- aanpak, die volgend jaar van start moet gaan. Dat blijkt uit de reacties van vleesveehouders die een van de drie symposia bezochten over de landelijke aanpak van de dierziekten. De laatste vond donderdag plaats in Asten.

Wel vragen sommige vleesveehouders zich af waarom bestrijding van IBR verplicht wordt gesteld terwijl er bij BVD vooralsnog sprake is van een beheersingsprogramma.

'De sector heeft al een goed imago' zegt Jos Bolk, voorzitter van de Federatie van Vleesveestamboeken, die de symposia samen met GD, CRV en Boehringer Ingelheim organiseerde. Een deel van de vleesveehouders zou het volgens Bolk dan ook beter vinden als ook BVD wordt opgenomen in het bestrijdingsprogramma. 'Dat werkt nog meer in het voordeel van de sector.'

Regelgeving

Volgend jaar moet de landelijke aanpak van IBR en BVD beginnen. De bestrijding van IBR gaat via een verplicht vaccinatieprogramma verlopen. Voor BVD komt in eerste instatie nog geen regelgeving omdat er nog geen officiele EU-status voor de ziekte is. Dat is wel het geval bij IBR.

'Het opnemen van BVD in het bestrijdingsprogramma werkt in het voordeel van de sector.'

Wouter Hartendorf, voorzitter LTO-vakgroep Vleesveehouderij

Kosten

Nog niet duidelijk is hoe de kosten die verbonden zijn aan het bestrijding- en beheersingsprogramma verdeeld gaan worden en welk deel voor rekening van de veehouder komt. 'Dat is voor sommige vleesveehouders nog wel een gevoelig punt omdat alle dieren getapt moeten worden. Je kunt geen tankmelkonderzoek doen, zoals bij de melkveehouderij', aldus Bolk.

Ook zouden vleesveehouders graag zien dat er meer laboratoria worden erkend voor het doen van onderzoek. 'Dan komt een gezonde concurrentie ten goede en kunnen onderzoekskosten wellicht omlaag.'

15 procent gecertificeerd

Nederland kent ongeveer 20.000 bedrijven waar vleesvee wordt gehouden. Naar schatting is 15 procent is BVD en/of IBR-gecertificeerd.
Zo ook Wouter Hartendorf, voorzitter van LTO-vakgroep vleesveehouderij en vleesveehouder in Santpoort. Hij was een van de sprekers tijdens een van de symposia. 'Wij verkopen rechtstreeks vlees van ons aan de consument, dan merk je dat je klanten veel belang hechten aan kwalitatief goed vlees maar ook aan diergezondheidszorg.'

De sector staat er qua imago bij de consument heel goed op volgens Hartendorf. 'Dat willen we zo houden en uitbreiden. Daarnaast voelen we ons verantwoordelijk voor de gezondheidsstatus van alle runderen in Nederland. Zonder de vleesveehouderij behalen we als Nederland nooit een status 9 van de Europese Unie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer