Uitbraak+BVD%2Dvirus+type+2+op+vleeskalverbedrijf
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Uitbraak BVD-virus type 2 op vleeskalverbedrijf

Na eerdere uitbraken van BVD type 2 op vleeskalverbedrijven in 2013 en 2014 is deze infectie opnieuw gediagnosticeerd op een vleeskalverbedrijf, meldt GD Deventer. Opnieuw gaat het om uit Duitsland afkomstige kalveren.

Op het betreffende vleeskalverbedrijf werden klinische problemen gezien als hoge koorts, longaandoeningen, zenuwverschijnselen, diarree en sterfte. Bij pathologisch onderzoek werd bij alle onderzochte dieren ernstige longontsteking door diverse bacteriën vastgesteld en bij enkele dieren is BVD-virus aangetoond.

Uitbraak onder controle

In twee dieren, afkomstig uit Duitsland, is het virus getypeerd als BVD type 2. Door de betrokken integratie, veehouder en practicus zijn de in 2014 afgesproken hygiënemaatregelen in werking gesteld. Ondertussen lijkt de uitbraak onder de kalveren onder controle.

GD vraagt dierenartsen alert te zijn op BVD en bij uitbraken met een ernstig ziektebeeld de Veekijker te bellen.

Voor de diagnostiek zijn naast bloedonderzoek met name pathologisch onderzoek en bij aantonen van BVD, typering van de stam belangrijk.

In 2013 en 2014 werden meerdere kalverenbedrijven getroffen door dit agressieve BVD-type. Ook toen lag de oorzaak van de besmetting bij uit Duitsland afkomstige kalveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer