Boerenbond vecht voor positie biobrandstof

De Duitse boerenbond DBV komt in het geweer tegen achterstelling van 'agrarische' biobrandstof. Europese politici willen belemmeringen opwerpen voor de teelt van producten als koolzaad voor de fabricage van biodiesel.

Boerenbond+vecht+voor+positie+biobrandstof
© Han Reindsen

De Milieucommissie van het Europees Parlement stemde deze week voor aanpassingen van de EU-richtlijn voor duurzame energie. Gepleit wordt onder meer voor regels voor gewasdiversificatie die de teelt van plantaardige olie in de praktijk onmogelijk zullen maken.

Daarnaast zou een sterke voorrangspositie gegeven moeten worden aan auto's die op elektriciteit rijden. Bij de prestaties voor het bereiken van de klimaatdoelen in de transportsector moet stroom volgens de Milieucommissie vijf keer zo zwaar tellen als biobrandstof.

Kritiek is onterecht

De Duitse boerenbond uit scherpe kritiek op die stellingname. De kritiek op biobrandstoffen is onterecht en in tegenspraak met standpunten die het Europees Parlement en de Europese Raad enkele jaren geleden nog innamen, aldus een persverklaring.

'Op deze manier verhindert de Milieucommissie van het Europees Parlement juist het realiseren van de klimaatdoelen in de verkeerssector', stelt Bernhard Krüsken, secretaris-generaal van de boerenbond.

Politieke strijd

'Duurzame biobrandstoffen moeten blijkbaar geofferd worden in de politieke strijd om de toekomst van de verbrandingsmotor. Volgens ons is het noodzakelijk om zowel de mobiliteit met elektromotoren als met verbrandingsmotoren op biobrandstof te bevorderen', aldus Krüsken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer