Dijkgraaf+kraakt+kabinetsbeleid+voor+landbouw
Nieuws
© Dirk Hol

Dijkgraaf kraakt kabinetsbeleid voor landbouw

De Rijksbegroting 2018 bevat mooie woorden waarvoor boeren niets kopen. Dat zegt Elbert Dijkgraaf, landbouwwoordvoerder voor de SGP in de Tweede Kamer.

Dijkgraaf stoort zich met name aan het doorzetten van het plan om de btw-landbouwregeling volgend jaar af te schaffen. Volgens hem moet de agrarische sector daardoor 'ook op Prinsjesdag 2017 weer inleveren'.

Hij wijst er verder op dat het budget voor verduurzaming van de veehouderij omlaag gaat en dat pluimveebedrijven die, mede door onverstandig optreden van de NVWA, zijn getroffen door de fipronil affaire door de overheid in de steek worden gelaten.

Sterker verdienmodel

Dijkgraaf: 'Het is hoog tijd voor beleid dat het verdienmodel van boeren voor economisch en ecologisch duurzame landbouw versterkt.' Hij vestigt daarvoor zijn hoop op het komende kabinet.

De nieuwe regering van VVD, D66, CDA en CU zou in elk geval de btw-landbouwregeling in stand moeten laten, vindt Dijkgraaf. 'Zo niet, dan dien ik een amendement in.'

Het beleid voor de NVWA, waar vanaf 2019 weer een bezuiniging in de boeken staat betitelt hij als pappen en nathouden. 'De NVWA moet voldoende mankracht krijgen om fraudeurs op te sporen en keuringen goed op te pakken een om de tarieven te verlagen. Een eenmalig bedrag van 25 miljoen is absoluut onvoldoende.'

Fipronil

De SGP blijft inzetten op een schadevergoeding voor pluimveebedrijven die getroffen zijn door de fipronil affaire. Dijkgraaf: 'De begroting zwijgt hierover. Ik vind dat de nieuwe coalitie op dit punt een hand uit moet steken naar de getroffen bedrijven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer