LTO+wil+einde+btw%2Dregeling+boer+uitstellen
Nieuws
© Dirk Hol

LTO wil einde btw-regeling boer uitstellen

Stel de afschaffing van btw-landbouwregeling tenminste een jaar uit. Dat voorstel doet LTO Nederland in reactie op de dinsdag gepresenteerde Rijksbegroting 2018.

In het bij de begroting horende Belastingplan 2018 is de al eerder aangekondigde afschaffing van de BTW-landbouwregeling opgenomen. Alle agrarische ondernemers moeten vanaf 1 januari 2018 een BTW-boekhouding gaan voeren.

Onvoldoende voorbereidingstijd

LTO vindt het, gezien de late behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede en Eerste Kamer, noodzakelijk dat de invoering met minimaal een jaar wordt uitgesteld. 'Ondernemers hebben onvoldoende voorbereidingstijd, daarom zouden wij graag zien dat deze maatregel wordt uitgesteld', aldus voorzitter Marc Calon.

De voorgestelde maatregelen brengt de schatkist jaarlijks zo'n 22 miljoen euro op. Als het schrappen van de BTW-landbouwregeling toch doorgaat, zou dat geld volgens LTO niet in de algemene middelen mogen verdwijnen maar de bestemming innovatie en onderzoek moeten krijgen.

Agrarisch onderwijs

In de begroting van Economische Zaken is 6,2 miljoen euro vrijgemaakt om de kosten voor het groeiend aantal studenten in het hoger agrarisch onderwijs en de universiteit te compenseren. LTO vindt dat een goede zaak. 'Maar helaas wordt het verschil in bekostiging met het onderwijs dat valt onder het ministerie van OCW niet opgelost. Dat is jammer', oordeelt Calon.

Het kabinet reserveert voor de NVWA eenmalig 25 miljoen euro extra. 'Geld is niet onbelangrijk, maar voor ons is vakkundig toezicht belangrijker. Dat is niet altijd hetzelfde als meer geld in een dienst steken', benadrukt Calon.

Energie en klimaat

De LTO-voorzitter mist in de Miljoenennota van het demissionaire kabinet ambitie wat betreft klimaat en energie. 'Daarvoor zetten in op het nieuwe kabinet. We hebben als agrarische sector een stevige opdracht, maar ook mogelijkheden.'

De Nederlandse economie groeit en dat is gunstig voor de koopkracht, de werkloosheid daalt en het aantal banen neemt toe. 'Tegelijk zien we krapte ontstaan op de arbeidsmarkt. Boeren en tuinders die personeel nodig hebben, hebben daar nu al last van.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer