Meer+geld+nodig+voor+Deltaprogramma+water
Nieuws
© persbureau Noordoost

Meer geld nodig voor Deltaprogramma water

Voor watermaatregelen is de komende jaren een 'substantieel' hoger bedrag nodig dan tot nu toe door de overheid is begroot. Dat zegt deltacommissaris Wim Kuijken.

Hij maakte dat duidelijk bij de aanbieding van het Deltaprogramma 2018 aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Voor volgend jaar is ruimtelijke adaptie op lokaal en regionaal niveau aan het Deltaprogramma toegevoegd en dat kost extra geld.

Alle gemeenten gaan uiterlijk in 2019 in hun eigen regio een stresstest uitvoeren in samenwerking met de provincies, de waterschappen en het rijk. Dit om inzicht te krijgen in de kwetsbaarheden voor weersextremen, zodat zij vervolgens de juiste maatregelen kunnen nemen.

Meer neerslag

Daarnaast waarschuwt Kuijken dat de toename van neerslag in piekbuien sneller lijkt te ontwikkelen dan verwacht en dat de voorspelde zeespiegelstijging mogelijk ook sneller gaat. Volgend jaar zal het Deltaprogramma 2019 de mogelijke impact van meer zeespiegelstijging concreter in beeld brengen.

De deltacommissaris meldt dat het Deltaprogramma tot nu toe goed op schema ligt. Maar er is volgens hem een extra inspanning en dus extra geld nodig om de ruimtelijke inrichting van Nederland tijdig klimaatbestendig en waterrobuust te maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer