Krapte+op+de+arbeidsmarkt+neemt+verder+toe
Nieuws
© Huisman Media

Krapte op de arbeidsmarkt neemt verder toe

De werkloosheid in Nederland daalt flink, het aantal banen neemt voortdurend toe. Die ontwikkeling maakt het voor boeren en tuinders lastiger om voldoende personeel te vinden.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) had dinsdag in zijn laatste beleidsagenda goed nieuws. 'De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn positiever dan eerder werd voorspeld. De werkloosheid daalt snel van 6 procent in 2016 naar 4,9 procent dit jaar en in 2018 tot 4,3 procent, het laagste punt sinds 2008.'

In het afgelopen jaar kwamen er bijna 200.000 banen bij, daarmee ligt de werkgelegenheidsgroei op een niveau dat sinds negen jaar niet meer was bereikt. 'Het aantal banen en werkenden is groter dan ooit', concludeert Asscher.

Krapte

LTO Nederland plaatst de kanttekening dat het in de agrarische sector wel steeds moeilijker wordt om in de arbeidsbehoefte te voorzien. 'We zien krapte ontstaan op de arbeidsmarkt. Boeren en tuinders die personeel zoeken, hebben daar nu al last van', constateert voorzitter Marc Calon.

Komend jaar zal die situatie zeker niet verbeteren. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat in 2018 steeds meer sectoren in Nederland te maken krijgen met lastig te vervullen vacatures.

Het ministerie van SZW kondigt in de beleidsagenda 2018 een verdere aanscherping aan van de regels voor het minimumloon voor jonge werknemers. Sinds deze zomer hebben werknemers vanaf 22 jaar recht op het volledige wettelijk minimumloon. Per 1 juli 2019 geldt dat voor werknemers vanaf 21 jaar. Tegelijk gaat dan het minimumjeugdloon voor werknemers van 18, 19 en 20 jaar verder omhoog.

Tegemoetkoming jongeren

Om bedrijven te stimuleren meer jongeren aan te nemen, kunnen werkgevers komend jaar een tegemoetkoming krijgen voor jongeren van 18 tot en met 21 jaar Deze jeugd-LIV (lage-inkomensvoordeel) compenseert werkgevers voor de verhoging van het minimumjeugdloon. Voor werknemers van 22 jaar is eveneens een tegemoetkoming via het LIV mogelijk.

Volgend jaar start SZW een vierjarig programma gericht op de preventie van beroepsziekten Door middel van een communicatiecampagne, interventies en inzet op kennis en innovatie wil het kabinet de bewustwording en aanpak van de risico's van het werken met gevaarlijke stoffen versterken. Ook wordt ingezet op vroege signalering van gezondheidsklachten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer