Biotelers ontwikkelen eigen bemester voor vinassekali

De biologische akkerbouwers Jaco en Arie Rodenburg in Dronten hebben samen met adviesorganisatie Delphy een lichte bemester ontwikkeld om zelf onder meer vinassekali te kunnen toedienen.

Gisteravond organiseerde Delphy een bijeenkomst op het Flevolandse bedrijf van de gebroeders Rodenburg om de bemester te demonstreren. Het apparaat bestaat uit licht frame met een compact slangenpompsysteem dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling over de bemestingsslangen. Een eenvoudige IBC-container doet dienst als bemestingtank.

De broers kunnen met de bemester vier rijen tegelijk meenemen. De vinassekali wordt via twee slangen per plantrij op korte afstand van het gewas toegediend. 'De meststof komt precies daar waar het nodig is', stelt Jaco Rodenburg. Hij vertelt dat de nieuwe bemester dit jaar inmiddels gebruikt is in de biologische peen en de biologische uien, die ook op ruggen worden geteeld.

'We combineren het bemesten in deze gewassen met een schoffelbewerking', aldus Rodenburg. Belangrijk voordeel voor de biologische telers is dat ze kunnen bemesten op het moment dat het nodig is en niet hoeven te wachten tot ze in het schema van de loonwerker passen.

De meststof komt precies daar waar het nodig is

Jaco Rodenburg

Opslag in IBC-containers

'De vinassekali laten we in grote hoeveelheden aanvoeren en slaan we op in IBC-containers, die we speciaal hiervoor hebben aangeschaft', legt Rodenburg uit. De bemestingsgift varieert volgens de teler van 1,5 tot meer dan 3 ton vinasse per hectare. De rijsnelheid is afhankelijk van de afgifte 3,5 tot 4 kilometer per uur.

Naast vinassekali is de bemester ook te gebruiken voor andere vloeibare mestsoorten zoals onder meer protamylasse. 'Met name vinassekali is een stroperig product, maar dat is ook voor het toedienen met deze bemester geen enkel probleem', verzekert Rodenburg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer