'AMFA legt ammoniak vast'

Een relatief nieuw product, Agri Minerals Fertilizer Additive (AMFA), legt de ammoniak in de drijfmest vast. Dat stelt Pascal Michorius van producent Agri Minerals in Roosendaal.

%27AMFA+legt+ammoniak+vast%27
© agro minerals

Het middel ontstond toevallig. 'Bij het slaan van grondwaterputten werd een minerale laag aangeboord. Deze mineralen zijn opgeslagen in een mestopslag. Hier kwamen de bijzondere eigenschappen van dit mengsel naar voren. De mest geurde niet meer', stelt Michorius (foto).

De ondernemer pakte dit in 2014 op en ging ermee aan de slag. Zo werd onderzocht naar wat het zou doen in mest. De mestmonsters werden onderzocht bij Eurofins Lab Zeeuws-Vlaanderen. 'De aan de mestput toegevoegde mineralen gaan een verbinding aan met de voedingstoffen in de mest en gaan het rottingsproces tegen', zegt Michorius.

Organische stikstof

'Hierdoor komt er, volgens onderzoek bij Eurofins, meer organische stikstof beschikbaar en verbetert de koolstof-stikstofverhouding enorm.' Uit onderzoek door Eurofins blijkt volgens Micherius dan ook dat in de weken na de toediening de hoeveelheid stikstof in de mest toeneemt, terwijl er een afname is van de ammoniakuitstoot. 'Het is wel belangrijk dat de mest goed wordt gemengd.'

'Daarnaast neemt de hoeveelheid droge stof toe en wordt de vorming van ammoniak verminderd waardoor dus de stikstofuitstoot via ammoniak en de stankoverlast afneemt. Verder laten metingen bij Eurofins tientallen procenten verbeteringen zien van de bemestende waarden van de mest en een afname van ammoniumstikstof', vertelt Micherius.

Bodemgesteldheid

'Eerdere proeven tonen aan dan met AMFA ook de bodemgesteldheid verbetert en gras produceert met een hoger gehalte aan fructaat en eiwit. Dit leidt tot een krachtvoerbesparing en betere gehalten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer