Boerenbelang+bij+verbreding+A2+niet+vergeten
Nieuws
© Archief

Boerenbelang bij verbreding A2 niet vergeten

Het boerenbelang bij de verbreding van de A2 mag niet worden vergeten in de besluitvorming. Dat was de kern van de zienswijze die de LLTB afgelopen week indiende inzake het Ontwerptracébesluit A2 Het Vonderen-Kerensheide.

'De verbreding van de A2 is vanuit economische perspectief noodzakelijk', zegt LLTB-projectleider Bert Vergoossen. 'Maar we pleiten er als LLTB wel voor dat de belangen van land- en tuinbouw worden meegenomen in de besluitvorming en dat agrariërs zoveel mogelijk worden gecompenseerd.'

Door de verbreding van de autosnelweg zal 71 hectare landbouwgrond verdwijnen en twee viaducten worden opgeheven. 'Dat heeft grote economische consequenties voor de agrarische bedrijven in het gebied.'

Faunapassage niet functioneel

Het plan heeft daarnaast ook kwalitatieve gevolgen voor de sector. Vergoossen: 'In het plan wordt de aanleg van faunapassages genoemd. Dit kan leiden tot meer faunaschade bij grondgebruikers. Wij pleiten dan ook voor een nulmeting, zodat eventuele toekomstige schade vergeleken kan worden met de huidige situatie. Ook ligt er een plan voor een ecologische verbinding onder de A2, maar deze houdt 50 meter achter de snelweg op, omdat daar het Julianakanaal ligt. Deze faunapassage heeft dus geen enkele functie.'

Beheer Parkway

Verder pleit de LLTB ervoor de nieuw aan te leggen Parkway te laten beheren door agrariërs. 'De landschappelijke inpassing van de A2 door middel van de Parkway is een mooie manier om het extra asfalt aan te kleden en de Parkway kan dienen als wateropvang. We vinden wel we dat de agrariërs de Parkway moeten kunnen beheren, mogelijk onder de vlag van Natuurrijk Limburg, als compensatie van het verlies aan landbouwgrond.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer