%27Lakenvelder+vleesburger+verbindt+stad+en+platteland%27
Interview
© Peter Wijnands

'Lakenvelder vleesburger verbindt stad en platteland'

Belevingsboerderij Van 't Zandeind in Riel heeft een startsubsidie gekregen van Streeknetwerk LandStad De Baronie. Volgens boer Joost Huijbregts streven ze beiden naar een verbinding tussen stad en platteland en een leefbare omgeving.

U hebt de subsidie gekregen voor de Lakenvelder vleesburger. Wat is er zo bijzonder aan deze burger?

'Hij is gemaakt van het vlees van onze Lakenvelders, een zeldzaam en beschermd runderras. Het vlees heeft zoveel kwaliteit dat er vrijwel geen hulpstoffen nodig zijn om er een smaakvolle vleesburger van te maken. Daarmee is hij vrij van de veertien verschillende allergenen die in de voedselindustrie speciale aandacht vereisen.'

Met de activiteiten op onze belevingsboerderij geven we de consument een kans om weer vertrouwd te raken met het platteland

Joost Huijbregts, Belevingsboerderij Van 't Zandeind in Riel

De jury was niet alleen te spreken over de vleesburger en daarmee het behoud van een zeldzaam ras, maar ook over het verhaal eromheen.

'Dat klopt. Net als Het Streeknetwerk LandStad De Baronie streven we ernaar om een brug te slaan tussen stad en platteland. Speerpunten daarbij zijn onder andere een vitaal platteland, voedselzekerheid, behoud van cultuurerfgoed en ruimte voor natuur en mens. We geven de consument een kans om weer vertrouwd te raken met het platteland.'

Hoe pakt u dat aan?

'Onze vijftig Lakenvelders onderhouden een groot deel van Landgoed De Hoevens. Hier weiden zij op kruidenrijk grasland, zoals de natuur het ooit bedoeld heeft. We verzorgen excursies om naar onze runderen te komen kijken en het vlees te proeven. Daarnaast hebben we een winkel, een camping en een zorgtak op de boerderij waar we bezoekers ontvangen. Samen met mijn vader en vriendin run ik de maatschap.'

Verkoopt u het vlees in de boerderijwinkel?

'Op dit moment houden we naast de Lakenvelders Belgisch Witblauwen en Herefords waarvan we het vlees in onze winkel verkopen. Daarnaast zetten we onze vleesproducten af via andere samenwerkingsverbanden in de regio. Zo werken we nauw samen met Keurslager Van Hest in Goirle. Van daaruit wordt ons vlees geleverd aan diverse horecabedrijven.'

Wat gaat u met de subsidie doen?

'Wij zijn van plan om de beleving nog meer vorm te gaan geven door middel van het plaatsen van een informatiebord op Landgoed De Hoevens en op onze eigen boerderij. Verder willen we een Puur Natuur Vleesdag houden en gaan we promotiemateriaal laten maken dat we willen ronddelen om iedereen te inspireren om het platteland te komen ontdekken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
Meer weer