IJs van Lakenvelder melk

IJs gemaakt van enkel de melk van Lakenvelderkoeien. Dat is sinds kort te koop. Het ijs van De Witte Lakenvelder wordt gemaakt van melk van de koeien van de Friese maatschap Hoekman-De Witte.

Zij hebben 250 lakenvelderrunderen, waarvan 100 melkkoeien. Het idee van zelf ijs maken ontstond door de lage melkprijs. Tjalco de Witte: 'Om het risico van de schommelende melkprijzen te compenseren zijn we ons ook gaan richten op de vleesproductie, en nu dus de productie van ijs.'

Het Lakenvelderijs smaakt anders dan gewoon ijs. Volgens De Witte is Lakenveldermelk al anders: 'Bovendien stoppen we er verder niets in, alleen wat echt nodig is om ijs te maken. Het bevat ook minder suiker en is minder calorierijk. Je kunt er rustig elke dag een halve liter van oplikken. Daar merk je niets van als je op de weegschaal staat!'

Uitgestorven

De Witte kocht 35 jaar geleden zijn eerste Lakenvelder. Het ras was toen bijna uitgestorven. Er waren er nog maar een stuk of 300 in Nederland. De Witte zet zich in voor het behoud van dit zeldzame ras. 'Ze mogen niet verdwijnen. Met dit project willen we ze een kans geven om te overleven.'

Het Lakenvelderijs is bij verschillende supermarkten en speciaalzaken in Noord-Nederland te koop. En De Witte heeft ook al nieuwe plannen: 'We maken nu alleen roomijs, maar willen dit uitbreiden met vanille-ijs. En met Kerst willen we kaneelijs maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer