Uitzondering+zeldzaam+runderras+bij+fosfaatreductie
Nieuws
© Stichting Blaarkop

Uitzondering zeldzaam runderras bij fosfaatreductie

Voor zeldzame runderrassen als Lakenvelders en Blaarkoppen is een uitzondering gemaakt in de GVE-reductieplan. Niet-melkleverende bedrijven hoeven de dieren niet af te voeren.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft afspraken gemaakt met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) om de effecten van het fosfaatreductieplan op het behoud van deze runderen te verminderen. Hij komt daarmee tegemoet aan vragen van Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA).

Van Dam maakte vorige week ook al een uitzondering voor vleesvee. 'Deze wijziging van de regeling biedt ook een oplossing voor de niet-melkproducerende bedrijven die runderen van zeldzame rassen houden. Er is een zeer beperkt aantal melkproducerende bedrijven dat alleen melkvee heeft van een zeldzaam ras', schrijft de staatssecretaris donderdag aan de Tweede Kamer.

I&R-systeem

Melkveehouders met zowel zeldzame melkveerassen als de gebruikelijke Holstein-koeien hebben volgens Van Dam de keuze in welke dieren zij afvoeren. Wel heeft hij In overleg met de SZH besloten dat de aanwas van de zeldzame rassen, namelijk de dieren die na 1 oktober 2016 zijn of worden geboren, wordt vrijgesteld in de regeling.

Voorwaarde voor het vrijstellen van de zeldzame rassen is dat de betreffende dieren worden gemerkt in het I&R-systeem.

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer