Energieopslag+op+melkveebedrijf+onderzocht
Nieuws
© Twan Wiermans

Energieopslag op melkveebedrijf onderzocht

Energieopslag op een agrarisch bedrijf kan rendabel zijn, maar alleen als de opslag gecombineerd wordt met een geoptimaliseerd verbruik op het bedrijf. Daarnaast is een koppeling tussen de opslag en de energiemarkt nodig.

Alleen elektriciteit opslaan is onvoldoende om een accu terug te verdienen. Deze conclusie is te lezen in de rapportage 'Energieopslag in accu's', te vinden op Lami.nl.

De rapportage werd gemaakt naar aanleiding van een excursie van het project 'Energieneutrale melkveehouderij Utrecht' naar de vernieuwende energieopslag in Odoorn afgelopen zomer.

Gebundeld

Daar kregen 21 agrariërs, adviseurs en bestuurders uit Utrecht uitleg over de mogelijkheden en uitdagingen van elektriciteitsopslag. Alle informatie uit de excursie is nu gebundeld. De rapportage bevat informatie over verschillende verdienmodellen en nut en noodzaak van energieopslag.

Nu steeds meer agrariërs zelf groene stroom opwekken, wordt de volgende stap in de energietransitie het beter matchen van opwekking en verbruik. Tussentijdse opslag is daarvoor noodzakelijk. In Utrecht komt energieopslag op het eigen agrarisch bedrijf nog niet voor.

Energieneutraal

Met deze rapportage maakt Lami de kennis over opslag toegankelijk voor agrariërs, beleidsmakers en andere geïnteresseerden uit de provincie. De excursie en de rapportage zijn onderdeel van het traject Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer