Isolerend+glas+zorgt+voor+meeste+energiebesparing+in+kas
Nieuws
© LTO Glaskracht Nederland

Isolerend glas zorgt voor meeste energiebesparing in kas

Glastuinders besparen de meeste energie met isolerend glas. Deze conclusie staat in een nieuwe rapport van Kas als Energiebron.

De besparing is 30 tot 40 procent bij een referentiegebruik van 35 tot 40 kubieke meter per vierkante meter. Met een tweede scherm is een besparing van 10 tot 20 procent mogelijk, staat verder in het rapport dat een overzicht geeft van alle resultaten en conclusies bij energie-innovaties in de praktijk.

Het gebruik van ontvochtigingsinstallaties leidt niet tot energiebesparing, tenzij glastuinders gebruik maken van warmteterugwinning. De hulpinstallaties zijn vooral nuttig om beter de luchtvochtigheid in de kas te beheersen waardoor telers vaker en langer de schermen sluiten.

Maatregelen

Een groot deel van de energiebesparing wordt bepaald door de teeltstrategie en de juiste maatregelen zoals beschreven in de basisprincipes van Het Nieuwe Telen, stelt Aat Dijkshoorn, projectleider van Het Nieuwe Telen.

Belangrijke voorwaarden om het maximum aan energiebesparing te behalen zijn de beschikbaarheid van alternatieve CO2-bronnen, het vermijden van een warmte-overschot bij eigen elektra opwekking (bij belichtende bedrijven) en de juiste kennis van klimaatbeheersing, vooral ten aanzien van het beheersen van de luchtvochtigheid in de kas.

Kas als Energiebron

Onderzoekers van Wageningen UR monitoren jaarlijks energie-innovaties in de glastuinbouw met financiering van het ministerie van Economische Zaken in het kader van Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma voor verduurzaming en energiebesparing in de glastuinbouw van LTO Glaskracht Nederland en het Ministerie van Economische Zaken.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer