Kamp heeft energieplan glastuinbouw nog in overweging

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft een algemeen verbindend verklaring van het Energiebesparingssysteem Glastuinbouw (EBG) nog in overweging. Dat antwoordt minister Henk Kamp van Economische Zaken op de kamervraag of hij het EBG niet verbindend wil verklaren.

Kamp+heeft+energieplan+glastuinbouw+nog+in+overweging
© Thierry Schut

In eerder overleg met de glastuinbouwsector had het ministerie van EZ laten weten het EBG niet verbindend te willen verklaren. Kamps schrijft nu aan de Tweede Kamer dat de beoordeling onder andere afhankelijk is van de vraag of met het energieplan van de glastuinbouw een aantoonbaar publiek belang wordt gediend en of er een breed draagvlak is voor het EBG onder de ondernemingen in de sector, NGO's en consumenten.

De bewindsman schrijft dat het ministerie in 2013 de glastuinbouw inderdaad heeft geadviseerd om het EBG privaat op te zetten. Sindsdien is de situatie echter gewijzigd. 'Met ingang van 15 oktober 2014 geldt echter voor verbindendverklaring het kader zoals neergelegd in de Regeling producenten- en brancheorganisaties. Het verzoek tot verbindendverklaring van het EBG wordt aan dit kader getoetst.'

Ondersteuning meerderheid

De minister meldt verder dat hij er zich van bewust is dat een grote meerderheid van de glastuinders het EBG ondersteunt en dat hij niet tegen een zelfstandige invulling van het Energieakkoord door de glastuinbouwsector is.

Een algemeen verbindend verklaring van het EBG is nodig om het voor alle glastuinders te laten gelden. Het door de sector zelf ontwikkelde plan is afgesproken in het Energieakkoord en moet leiden tot een energiebesparing van 2 PetaJoule per jaar in de glastuinbouw.

Door het EBG zal ieder glastuinbouwbedrijf waarvan het gasverbruik in de periode 2017 tot 2020 minder dan 2 procent per jaar daalt, moeten betalen voor het te veel gebruikte aardgas. De boete is 3,6 cent per kuub gas, ofwel 20 euro per ton.

Innovatieprogramma's

De middelen die zo binnen het EBG worden verzameld, worden gebruikt voor innovatieprogramma's die zijn gericht op energie-efficiency. Dat betreft Kas als Energiebron dat LTO Glaskracht Nederland uitvoert in samenwerking met het ministerie van EZ, en waaruit de ontwikkeling van geothermie en Het Nieuwe Telen voortkomen.

De Kamervragen over het tegenhouden van het EBG kwamen van Agnes Mulders en Jaco Geurts (beiden CDA).

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer