Voorbeelden+energieneutrale+melkveehouderij+gepresenteerd
Nieuws
© Marjolein van Woerkom

Voorbeelden energieneutrale melkveehouderij gepresenteerd

Voor het project Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht zijn drie voorbeeldbedrijven geselecteerd die de ambitie hebben om energieneutraal te worden en aan andere Utrechtse melkveehouders laten zien hoe dat kan.

De drie voorbeeldbedrijven zijn: Menno Veldhuizen uit Eemdijk, Robert en Willeke Peek uit Wilnis en Jan Oskam uit Leusden. Op deze drie voorbeeldbedrijven wordt in de praktijk zichtbaar wat kan op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie.

Tijdens de Avond van de Utrechtse Melkveehouderij op donderdag 27 oktober worden de voorbeeldbedrijven gepresenteerd bij de Landgoederij in Bunnik.

Onafhankelijk advies

De drie agrariërs maken de komende tijd samen met experts een plan. Hierin staat hoe er op gas, elektriciteit en diesel bespaard kan worden en tegelijkertijd wat de mogelijkheden zijn om duurzame elektriciteit op het bedrijf op te wekken. 'Een van de redenen dat we aan dit project meedoen is dat we onafhankelijk advies goed kunnen gebruiken, zodat we bewuster in energiezuinige maatregelen kunnen investeren', zegt Robert Peek.

Robert Peek en zijn vrouw Willeke willen met het project hun energieverbruik op het melkveebedrijf met 175 koeien optimaliseren. Ze hebben al diverse energiebesparende maatregelen genomen, maar zitten nog steeds boven het landelijk gemiddelde van 50 kWh per 1.000 liter. 'Dat is vreemd. Of de energiebesparende maatregelen doen niet wat ze beloofd hebben, of er is ergens een energievreter op het bedrijf die we over het hoofd zien.'

Voorbeeldbedrijven

Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht is een initiatief van de stuurgroep Landbouw in Utrecht-West en wordt voor de hele provincie uitgevoerd door gebiedscoöperatie O-gen en programmabureau Utrecht-West.

Het project Voorbeeldbedrijven wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en LTO Noord fondsen. Het project wordt uitgevoerd door Projecten LTO Noord. De Avond van de Utrechtse Melkveehouderij wordt georganiseerd door bureau Lami.

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer