'Verrassende ideeën voor energiebesparing op ons bedrijf'

Jan Oskam, melkveehouder in Leusden, doet mee aan het project Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht. Op 7 juni is er een bedrijfsbezoek van 12.30 tot 17 uur. Geïnteresseerde melkveehouders zijn welkom op deze middag waarin kennis en inspiratie opdoen over energiebesparing en -opwekking centraal staat. Ook is er een energiemarkt.

Waarom doet u mee aan dit project?

'Ik was geschrokken van het stroomverbruik sinds we een nieuwe stal hebben, nu ruim vijf jaar geleden. Een integraal duurzame stal, die ook duurzaam is gebouwd. Maar het stroomverbruik ging wel omhoog door twee melkrobots, een koeborstel en een mestrobot.

'Meedoen aan dit project bood een mooie mogelijkheid om met adviseurs naar het energieverbruik en het terugbrengen hiervan te gaan kijken.'

'Meedoen aan dit project bood een mooie mogelijkheid om met adviseurs naar het energieverbruik en het terugbrengen hiervan te gaan kijken.'

Hoe ging het project van start?

'Doel van het project is om binnen drie jaar energieneutraal te zijn. In september 2016 zijn op ons bedrijf veertien meters geplaatst om het stroomgebruik te registreren. Er kwamen vier grote stroomverbruikers uit: melkrobots, verlichting, compressor en koeling van de melktank. Ook de waterinstallatie, een eigen bron met een pomp en waterzuivering, verbruikt heel wat stroom.'

Wat voor concrete maatregelen zijn er tot nu toe getroffen?

'De compressor levert lucht voor de voortdrijving van de melkrobot en voor de krachtvoerboxen. Hierbij lekte lucht. Al die gaten zijn gedicht. Voorheen bedroeg het stroomverbruik van de compressor 14 kilowattuur per 1.000 kilo melk, nu is dit 8,5 kilowattuur. Dat is op jaarbasis een besparing van 300 euro, puur bereikt door het dichten van lekken.

'Het plan is verder om ruimere leidingen aan te leggen. En er komt een extra buffertank bij, zodat de compressor minder aan en uit hoeft. Daarnaast willen we een aanzuigset aanschaffen voor de compressor, die lucht van buiten haalt. Lucht van binnen is meer uitgezet dan de koude lucht van buiten. Zelf was ik hier nooit opgekomen. Het zijn verrassende ideeën die onder andere adviseur Greet Ruitenberg heeft aangedragen.'

Welke items pakt u nog meer op?

'Eigenlijk is er in de stal overdreven veel licht, met totaal 250 lux terwijl 150 lux wordt geadviseerd. Er hangen twaalf natrium hogedruklampen. Alles in led-verlichting veranderen kost te veel, wat je daarmee bespaart weegt niet op tegen de prijs van deze lampen. Idee is nu om twee led-lampen aan te schaffen voor de strohokken, voor de afkalfkoeien en daarnaast acht natriumlampen over te houden die worden geregeld door het licht buiten en de klok. Ook het besparen op diesel is een item.'

Wat levert het project voor u op?

'Tot nu toe met name bewustwording over energieverbruik. Met verschillende adviseurs onderzoeken we mogelijkheden van besparing. Daarnaast hebben we zonnepanelen, die voor 18 procent voorzien in onze energiebehoefte. Misschien moeten we nog wat meer panelen aanschaffen. Alles wat ik nu weet over energieverbruik, had ik graag geweten voor de bouw van de stal. Ik was mij er toen te weinig bewust van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer