Fabrieksquotum of aanbod anders afstemmen

Het aangekondigde opstappen van topman Roelof Joosten bij FrieslandCampina maakte veel reacties los. De meesten zijn positief over het vertrek, dus niet alle beslissingen van Joosten zijn omstreden.

Fabrieksquotum+of+aanbod+anders+afstemmen
© Jan Jong

De leden van FrieslandCampina kregen deze week een uitnodiging voor de komende ronde ledenbijeenkomsten. De inhoud van het bijgevoegde informatieboekje is heel wat explosiever dan het vertrek van een directielid, maar hier zijn vooralsnog weinig reacties op gekomen.

Een deel van de informatie gaat over voorgestelde aanscherpingen van de regels. Hierbij zijn de voorstellen in feite een vooraankondiging van de nieuwe regels. Een aanpassing naar aanleiding van de discussie in de ledenbijeenkomsten is hoogst ongebruikelijk. Meest opvallend is het feit dat grupstalboeren de wacht wordt aangezegd. Uitbreiding of nieuwbouw wordt niet meer toegestaan. Een goed verstaander leest dat een verbod op termijn voor de hand ligt.

Daarnaast wordt Foqus Planet meer ingericht naar de duurzaamheidsthema's van deze tijd: naast kalversterfte is er aandacht voor broeikasgassen, ammoniakemissie, eiwitproductie, blijvend grasland en stikstofefficiëntie. Via de achterdeur wordt de Kringloopwijzer dus weer omarmd, hoewel een beloning voor fosfaatefficiëntie hierbij nog nadrukkelijk wordt vermeden. Best slim, op deze manier is er voor alle types bedrijven wel een mogelijkheid om punten te scoren en wordt niet langer één bedrijfsstijl zwaar bevoordeeld. Dit zal het draagvlak ten goede komen.

Het andere deel gaat over een balans tussen melkvolume, marktvraag en verwerkingscapaciteit. Dat lijkt op het eerste gezicht vrij duidelijk: een fabrieksquotum is aanstaande. Dit wordt een alinea verder afgezwakt naar wenselijkheid van voorspelling van het melkaanbod en een betere verdeling van het melkaanbod gedurende het jaar.

Het worden interessante bijeenkomsten. De aanpassingen van de regels zijn slechts hamerstukken, maar vooral de mening van de leden over sturing van het melkaanbod is interessant. Voor het einde van de quotering was beperking van de melkaanvoer absoluut niet bespreekbaar. Na een jaar met een magere melkprijs is er wellicht meer animo om de marge per kilo melk te verhogen door de melkaanvoer op de markt af te stemmen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer