Wie+was+er+niet+na%C3%AFef+in+het+fipronilschandaal%3F
Commentaar
© Ruud Ploeg

Wie was er niet naïef in het fipronilschandaal?

Interessant interview deze week in De Volkskrant met NVWA-topman Rob van Lint. Het onderwerp was vanzelfsprekend het fipronilschandaal. Nu het stof neerdaalt na de commotie van deze zomer, is het tijd voor reflectie.

Van Lint wil zich geen schuldgevoel laten aanpraten. Ja, de NVWA zou het 'met de kennis van nu' anders doen. Maar pluimveehouders moeten vooral naar zichzelf kijken, aldus Van Lint. 'Het is altijd hetzelfde: blaming the regulator.' En verder: 'En dan gelooft de sector in een wondermiddeltje.'

Van Lint heeft een punt. De pluimveesector moet eveneens de hand in eigen boezem steken. Ja, er is te makkelijk geloofd in de bloedluisaanpak die ChickFriend bood. Het bedrijf had z'n papieren niet op orde, en ook met de kennis van toen hadden de alarmbellen moeten afgaan.

Uiteindelijk zijn pluimveehouders verantwoordelijk voor wat er op het bedrijf gebeurt en welke middelen worden toegepast. En met welke partners ze zaken doen. Maar ook Van Lint en z'n team hebben zitten pitten en de schade onnodig groot laten worden.

Wat in deze crisis gebeurt, is zoals het vaak gaat bij incidenten met grote schade. Het is de makkelijkste weg om een ander op zijn fouten te wijzen en de eigen tekortkomingen te bagatelliseren. De eigen verantwoordelijkheid staat niet op plaats 1, maar veel lager op het actielijstje.

Laat de les nu zijn dat een toekomstig voedselschandaal alleen voorkomen wordt wanneer alle spelers hun verantwoordelijkheid nemen. Laat iedere schakel bij zichzelf beginnen. Reflectie, overleg en aan de bak binnen de eigen cirkel van invloed. Zelfcontrole én toezicht moeten beter. Oeverloos vingerwijzen helpt daarbij niet. Sterker, het leidt alleen maar af.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer