Pijnlijke keuzes maken om brokken te voorkomen

Visie is vaak een vies woord. 'Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert', zei premier Mark Rutte ooit. Hij spiegelde een helder toekomstbeeld voor als een in beton gegoten stappenplan. Een knellend keurslijf. En dat dogma's het nadenken verhinderen.

Pijnlijke+keuzes+maken+om+brokken+te+voorkomen
© Ruud Ploeg

In diverse sectoren en regio's in de land- en tuinbouw worden momenteel visies herijkt. Aanleiding is vaak de overtuiging dat een betere toekomst om keuzes nu vraagt. Uit een visie spreekt een belofte naar de omgeving van 'daar gaan we heen en daar mag u ons aan houden'.

Ik zoom in op processen in de Brabantse veehouderij en landelijke melkveehouderij. In Noord-Brabant likt de agrobusiness zijn wonden na de ingreep vanuit de provinciale politiek. Een groot aantal partijen zit bij elkaar, ter lering voor de toekomst. De gedeelde conclusie luidt dat het ontbrak aan een stip op de horizon. Een visie waaraan vanuit alle schakels in de agroketen wordt gewerkt en die vertrouwen wekt in de omgeving.

De melkveehouderij zit in een vergelijkbaar traject. In deze sector ontbrak het niet aan een visie, maar wordt wel geconcludeerd dat deze onvoldoende concreet is ingevuld en nageleefd in de praktijk. Stappen in het verleden die het huidige kunst- en vliegwerk om onder milieuplafonds te blijven en aan omgevingsvraagstukken te voldoen konden voorkomen.

In de melkveehouderij werken tientallen boeren aan een nieuwe visie voor de sector. De uitkomst van die visiereis zal er sowieso niet een zijn die het iedereen naar de zin maakt. Een visie is dan ook geen excuusbriefje om vervolgens stil te blijven zitten, maar dwingt om in beweging te komen. Want reken maar dat de kritische omgeving nauwlettend volgt of die beloftes worden waargemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer