Nog geen lek, al wel een debat

De landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer komen volgende week donderdag terug van reces voor het fipronil-debat. Naast het zwartepieten over wie er schuld heeft aan de teloorgang van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan we misschien ook de contouren van het nieuwe kabinet zien. Sluiten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in dit dossier de rijen?

Nog+geen+lek%2C+al+wel+een+debat
© Han Reindsen

Op Twitter is de betrokken maatschappelijke voorhoede al weken in debat. De veehouderij staat er deze zomer niet zo mooi op. De fosfaatreductie wordt uitgelegd als een crisis in de melkveehouderij. Daar zijn in korte tijd fipronil en de stalbranden bij gekomen. Onder de oppervlakte broeit er ophef over veetransporten naar het hete zuiden van Europa. Om over het klimaat nog maar te zwijgen.

Deze week mengde de Beter Leven-partner van de veehouderij zich in het debat. Bert van den Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming, schreef in een opiniestuk in Trouw: 'Het momentum is daar. Het kan toch niet anders dan dat in een nieuw regeerakkoord expliciet wordt opgenomen dat de vee-industrie in Nederland drastisch wordt hervormd.'

Vanuit de formatiebesprekingen is nog niets over dergelijke plannen gelekt. Wel zijn soortgelijke geluiden hoorbaar binnen de VVD – denk aan het SER-rapport over verduurzaming van de veehouderij van Ed Nijpels – en het CDA – het deel van de achterban dat focust op rentmeesterschap. Ook hier kan de landbouwvisie dus gaan schuiven.

Het is dan te hopen dat ze voor het deltaplan voor de veehouderij, waartoe Van den Berg oproept, een stevige vakminister met een flink budget inhuren en niet een beginnend bestuurder die wat met potjes mag schuiven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer