Provincie+kan+niet+veel+doen+voor+pluimveehouders
Achtergrond
© Archief

Provincie kan niet veel doen voor pluimveehouders

Provincie Gelderland kan weinig betekenen voor pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronilcrisis. Door middel van steun aan het Poultry Expertise Centre en onderzoek naar bloedluizen wil de provincie toch iets doen.

De ChristenUnie, met de SGP initiatiefnemer van het debat, had speciaal eieren geregeld en die uitgedeeld voor het debat begon. 'Dat was vooral een actie omdat de NVWA eerder opriep om voorlopig geen eieren meer te eten, vertelt Dirk Vreugdenhil. 'Wij hebben de statenleden opgeroepen om vooral wel eieren te eten en ze uit te delen.'

Vreugdenhil is blij dat er vanuit zowel Gedeputeerde als Provinciale staten meer warmte en betrokkenheid is richting de sector. 'Aanvankelijk was e opstelling wel erg zuinig en zakelijk. Met de steun voor het Poultry Expertise Centre is er in ieder geval iets concreets uitgekomen.'

Samenwerking

Het Poultry Expertise Centre is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen rond de pluimveesector. Binnen het centrum wordt expertise van het onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven gebruikt voor het opleiden van ondernemers en medewerkers die werkzaam zijn in de pluimveesector.

Aart Jan Vos van LTO Noord Gelderse Vallei is blij met de warme woorden en de steun voor het Poultry Expertise Centre, 'maar uiteindelijk kopen we daar op het moment niets voor'. 'Voor ondernemers voor wie het water nu aan de lippen staat, biedt het geen uitkomst. Op de langere termijn heeft de sector er hopelijk wel wat aan.'

Vos sprak twee weken geleden in tijdens een commissievergadering van de Provinciale Staten en vroeg toen aandacht voor de schrijnende situatie voor veel pluimveehouders.

Regels

Veel partijen lieten blijken begaan te zijn met het lot van de ondernemers en ook gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) stond stil bij de onzekere en moeilijke periode voor de bedrijven. 'Maar op basis van regels die er zijn is het onmogelijk individuele bedrijven te ondersteunen.'

Dirk Vreugdenhil betreurt het dat er bij de landelijke overheid niet duidelijker en krachtiger wordt aangedrongen op steun. 'De gedeputeerde geeft aan dat er stille diplomatie wordt uitgeoefend vanuit de provincie. Volgens mij zou het goed zijn om dit juist te laten zien, zodat de regio en ondernemers zien waar je mee bezig bent als provincie.'

Barneveld

Bastiaan Meerburg van de VVD prees de rol van de gemeenten Barneveld en Ede die niet alleen bedrijven uit de eigen gemeente voor zien van faciliteiten en advies, maar ook van buiten. Gemeente Barneveld stelt eenmalig een bedrag van 150.000 euro beschikbaar voor hulp aan de getroffen pluimveehouders.

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer