CU en SGP vragen steun voor fipronil-gedupeerden

ChristenUnie en SGP in de Provinciale Staten van Gelderland hebben een debat aangevraagd over de fipronilcrisis die veel pluimveehouders in de provincie raakt.

CU+en+SGP+vragen+steun+voor+fipronil%2Dgedupeerden
© Nieuwe Oogst

De partijen willen dat Gelderland een actievere rol speelt en het probleem van de getroffen boeren serieus neemt. In het debat volgende week zullen de partijen een oproep doen om het probleem te blijven agenderen bij de landelijke overheid.

Statenlid Bennie Wijnne van de SGP verbaast zich erover dat een schadevergoeding in België wel mogelijk is en in Nederland niet. Tegelijkertijd erkent hij dat de signalen vanuit Den Haag niet hoopgevend zijn. Minister Henk Kamp (EZ) ziet het als een risico voor de ondernemers zelf.

Maar ook de provincie zelf heeft mogelijkheden, stelt Dirk Vreugdenhil van de ChristenUnie. 'Het gaat dan niet om directe financiële compensatie. Maar er zijn wel mogelijkheden rondom verduurzaming en dierenwelzijn. De provincie heeft de boeren nodig om bijvoorbeeld fijnstof te reduceren. Nu hebben de boeren ons nodig. Dan moeten we goed kijken naar alle mogelijkheden die de provincie heeft.'

Gemeenten

Vreugdenhil wijst daarbij ook op de verantwoordelijkheid die gemeenten als Barneveld en Ede hebben genomen. 'Ze hebben coaches die boeren kunnen ondersteunen. Elke bestuurslaag moet zijn eigen mogelijkheden verkennen. Wellicht kan de provincie ook deze initiatieven ondersteunen.'

Volgens de beide gedeputeerden hebben de boeren de steun vanuit de provincie hard nodig. Vreugdenhil: 'Ik ben bij een aantal bedrijven geweest en heb gezien hoe sommige bedrijven aan de rand van de afgrond staan. Ik wil dat tijdens het debat goed voor het voetlicht brengen.'

Schrijnend

Hetzelfde geldt voor Wijnne. 'Het is een heel schrijnende situatie, en voor sommige bedrijven wordt het iedere dag erger. Ik weiger me erbij neer te leggen dat wij niks kunnen doen.
Het is te gemakkelijk om naar de bedrijven zelf en de landelijke overheid te verwijzen. Wij missen empathie voor deze bedrijven en gezinnen.'

Vorige week heeft bestuurslid Aart Jan Vos namens LTO Noord Gelderse Vallei al ingesproken in een commissievergadering van de Provinciale Staten. Hij gaf aan dat de schade voor sommige bedrijven oploopt tot honderdduizenden euro's. 'Het is de onzekerheid die bijdraagt aan de grote emotionele schade.'

Wijnne hoopt ondertussen dat de formerende partijen toch nog met een landelijke regeling komen. 'Het CDA heeft toch meer met de landbouw dan de PvdA.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer