LTO%2DNOP+verwacht+verdubbeling+schadepost+fipronil
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO-NOP verwacht verdubbeling schadepost fipronil

De schade bij door de fipronil getroffen pluimveehouderijen is dubbel zo groot als aanvankelijk berekend. Dat stelt voorzitter Eric Hubers van vakgroep pluimveehouderij van LTO-NOP.

Half augustus berekende Wageningen Economic Research de directe schade voor de 200 getroffen bedrijven en kwam daarbij uit op zo'n 33 miljoen euro. Het ging om schade als gevolg van het blokkeren van de bedrijven en het ruimen of ruien van dieren.

Hubers stelt dat het ruien van kippen en het schoonmaken van de stallen tegenvalt en langer duurt dan was voorzien. Het duurt dus ook langer voordat bedrijven worden vrijgegeven en dat kost geld. Ook zijn er bedrijven die na tegenvallende resultaten met het ruien alsnog besluiten het bedrijf te ruimen. Zij komen voor dubbele kosten te staan. Hubers vreest dan ook voor faillissementen in de sector.

Dagvaarding

Ondertussen bereidt LTO NOP een dagvaarding voor tegen de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), uitgevoerd door BarentsKrans Advocaten in Den Haag. Met name schades die zijn ontstaan door het handelen van de NVWA worden in kaart gebracht en onderbouwd.

NVP heeft zich bij de juridische procedure van LTO tegen de NVWA aangesloten en vervolgens opgeroepen tot een solidariteitsbijdrage. Leden van LTO NOP geven al via hun lidmaatschap van LTO NOP steun aan de juridische procedure. Daarom worden ze niet opgeroepen tot een dergelijke solidariteitsbijdrage.

Financiële steun

Voorlopig lijkt het er nog niet op dat er vanuit de overheid een compensatieregeling komt voor de geleden schade bij de getroffen bedrijven. Desondanks blijft LTO NOP bij de overheid en politiek, zowel landelijk als provinciaal, daarop aandringen.

In België heeft de federale overheid aangegeven schade van de getroffen ondernemers wel te compenseren. 'We hebben overleg gehad met onze Belgische collega's om te zien welke mogelijkheden dat in Nederland biedt en gebruiken dat voor ons pleidooi voor compensatie in Nederland. We blijven de ontwikkelingen in België nadrukkelijk volgen', aldus Hubers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  50 %
 • Maandag
  9° / 5°
  50 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
Meer weer