EU%2Dministers+willen+contactofficieren+voor+voedselcrises
Nieuws
© Peter Smit

EU-ministers willen contactofficieren voor voedselcrises

Landbouwminister Henk Kamp en zijn 27 Europese collega's hebben 'werkafspraken' gemaakt hoe voortaan beter kan worden omgegaan met dreigingen voor voedselveiligheid zoals afgelopen zomer met de fipronilcrisis. Ze spraken er dinsdag over in Brussel.

'Ieder land wijst een persoon aan die beschikbaar is voor contacten met dezelfde personen in andere landen,' vertelde Kamp na afloop. 'Het is heel goed om de zaak formeel goed geregeld te hebben. Dat ook optimaal laten lopen, kun je bevorderen doordat er een persoon is die heel gemakkelijk met de andere lidstaten daarover contact kan hebben.'

Overigens is het besluit om in elk land een voedselveiligheidofficier aan te stellen vooralsnog een voornemen, aldus Eurocommissaris voor voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis. 'We zullen overwegen hoe we een voedselveiligheidsofficier in elke lidstaat tot stand brengen om ervoor te zorgen dat informatie zo snel en efficiënt mogelijk wordt overgebracht.'

Constructieve sfeer

De fipronilcrisis werd gekenmerkt door tegenstrijdige berichtgeving van autoriteiten, en beschuldigingen tussen lidstaten. De Belgische landbouwminister Denis Ducarme zei dat Nederland sneller aan de bel had moeten trekken. Ducarme was er dinsdag ook bij, zei Kamp, maar nu was de sfeer 'constructief'.

'Er is helemaal niet met de vinger gewezen naar landen of naar de Europese Commissie. Er is heel sterk het gevoel geweest dat dit een gezamenlijk probleem is en dat we een gezamenlijk belang hebben dat herhaling wordt voorkomen. Beter gezegd dat als iets vergelijkbaars zich voordoet, dat het dan op een betere manier verloopt,' aldus Kamp.

Geen noodsteun

Hij zei tegen een NOS-verslaggever dat er Nederland niet bij de Europese Commissie zal aankloppen voor noodsteun. 'We hebben inmiddels vastgesteld dat de verkoop van de eieren zich snel hersteld heeft en dat de prijzen weer iets hoger zijn dan het oude niveau. Er is geen verstoring van de markt waarvoor Europea vanuit een bestaand fonds een tegemoetkoming zou geven.'

De afspraken van dinsdag worden volgende maand verder uitgewerkt op hoog ambtelijk niveau. 'Mochten ze daar niet uitkomen, kunnen we eind oktober daar op politiek niveau nog over praten, maar de inschatting is dat dat niet nodig zou zijn,' meent Kamp.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
Meer weer