Tweede slagerij met Beter Leven keurmerk in Friesland

Slager Lieuwe Nicolaï in het Friese Oosterwolde ontving het Beter Leven keurmerk met 3 sterren voor zijn varkensvlees en rundvlees. Hij is de tweede slager in Nederland die met dit keurmerk werkt. Het varkensvlees is van Livar en het rundvlees is biologisch.

Tweede+slagerij+met+Beter+Leven+keurmerk+in+Friesland
© KNS

Lieuwe Nicolaï kiest bewust voor de top in diervriendelijker gehouden dieren, 'genieten van een goed stuk vlees kan pas als je ook goed met de dieren omgaat'. Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming bestaat dit jaar 10 jaar en is inmiddels het grootste keurmerk in de supermarkt.

Wanneer het keurmerk wordt gevoerd, is er extra gecontroleerd in elke schakel van de keten, van boer tot winkelvloer. Dit omdat de Dierenbescherming absoluut de garantie wil geven aan de consument dat zijn aankoop ook werkelijk afkomstig is van diervriendelijker gehouden dieren.

Praktische borging

De methode om het Beter Leven Keurmerk te borgen was tot op heden vooral gericht op verpakte producten en afzet via supermarkten. Een praktische methode geschikt voor slagerijen ontbrak, echter de vraag van slagerijen om ook gebruik te kunnen maken van het keurmerk neemt hand over hand toe.

Stichting Beter Leven keurmerk heeft daarom in samenwerking met het netwerk MeatNL en praktijkbedrijven uit de achterban van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) een praktische methode voor borging in slagerijen ontwikkeld. Die methode is gericht op het compleet vervangen van een vleessoort door vlees met het Beter Leven keurmerk.

Lieuwe Nicolaï heeft gekozen voor varkensvlees van Livar. Livar- varkens kunnen ook naar buiten om te scharrelen. Van de Dierenbescherming krijgt deze houderij 3 sterren van het Beter Leven keurmerk.

Het rundvlees is biologisch en komt van veehouders uit de buurt, onder andere van runderen van Henry Hoiting, die de Black Angus runderen houdt in natuurgebieden. Biologische runderen komen, op basis van het SKAL certificaat, automatisch in aanmerking voor 3 sterren van het Beter Leven keurmerk.

Pilot

De komende tijd wordt de methode voor borging gevolgd en doorontwikkeld. De methode heeft nog de status van pilot. Jellema's Keurslagerijen met vestigingen in Klazienaveen en Emmen ontving enkele maanden geleden als eerste slagerijk het Beter Leven Keurmerk. Slagerijen met interesse voor deelname aan deze pilot kunnen zich aanmelden bij Stichting Beter Leven keurmerk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer