Boeren bedankt? Dierenbescherming bedankt!

Tijdens de Beter Leven-week van 23 tot en met 29 oktober bedankt de Dierenbescherming boeren voor hun deelname aan het keurmerk. Omgekeerd zou een dankjewel ook niet misstaan. Want de Dierenbescherming fungeert als smeerolie voor een diervriendelijker veehouderij.

Boeren+bedankt%3F+Dierenbescherming+bedankt%21
© Twan Wiermans

De Dierenbescherming viert dit jaar het tweede lustrum van het Beter Leven-keurmerk. Zonder de 1.500 deelnemende veehouders zou dat niet kunnen, zegt de organisatie. Die kiest daarom voor 'Boeren bedankt' als thema. De Dierenbescherming lanceerde het keurmerk met één, twee of drie sterren in 2007 en beoogt een meer duurzame veehouderij.

Dat de productie van vlees anders moet, is dan al langer een issue in Nederland. Maar de discussies daarover blijven veelal hangen op het niveau van hoe dat dan moet en wie dat in gang moet zetten en betalen. De Dierenbescherming trekt dat in 2007 naar zich toe. Ze beseft dat het in de markt moet gebeuren en werpt zich op als partner van de veehouderij in de transitie naar stalsystemen met meer ruimte, comfort en bijvoorbeeld afleiding.

Wroetstalvarkens

Helemaal nieuw is die rol voor de Dierenbescherming niet. Als mede-initiatiefnemer is de organisatie namelijk betrokken bij het opzetten van een concept met wroetstalvarkens en traaggroeiende vleeskuikens: de Volwaard-kip. Dat concept - toen zeven ondernemers, nu 140 - krijgt in 2007 als eerste een ster van het Beter Leven-keurmerk.

In de jaren na de start van het keurmerk wordt er vooral achter de schermen hard gewerkt aan draagvlak. Al dat lobbywerk manifesteert zich in 2010, wanneer Albert Heijn het Beter Leven-keurmerk oppakt met haar vaste leveranciers Plukon en Vion. De reactie van andere marktpartijen was vooraf niet te voorspellen, maar de stap zorgt voor een doorbraak: meer supermarkten schakelen in meer of mindere mate over op sterrenvlees.

Explosieve groei

Tussen 2014 en 2015 groeit het keurmerk explosief. Dan stijgt het aantal diervriendelijk gehouden dieren van 3 miljoen naar 20 miljoen. Weer een jaar later zijn dat er 27 miljoen, waarvan ruim 21 miljoen vleeskuikens en 3 miljoen varkens. En wanneer de Dierenbescherming in oktober de cijfers over 2017 bekendmaakt, zullen dat er weer meer zijn.

Inmiddels liggen er in supermarkten duizenden producten met het Beter Leven-keurmerk, worden de slagersbranche en foodservice erbij betrokken en is de naamsbekendheid bij de consument gestegen naar 88 procent. De vierkantsverwaarding komt steeds beter uit de verf. En parallel daaraan groeien de kansen voor een eigen prijssystematiek zoals biologisch die al kent.

Bakkeleien

In de ons omringende landen bakkeleien veehouders, verwerkers en supermarkten veelal nog over de vraag wie de handschoen naar een integraal duurzame veehouderij moet oppakken. Met het Beter Leven-keurmerk heeft de Dierenbescherming in Nederland kans gezien die polarisatie te doorbreken. Waarvoor dank.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer