Kip krijgt insecten voorgeschoteld in driesterrenpluimveestal

Directeur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming heeft dinsdag de nieuwe pluimveestal geopend op het praktijkcentrum van de Aeres Hogeschool in Dronten.

De pluimveestal is ontworpen volgens de richtlijnen Beter Leven Keurmerk 3 sterren. 'We zijn trots op elke driesterrenstal die er komt', vertelt Lamkamp. 'Dat de school onderwijs en onderzoek koppelt aan dierenwelzijn en innovatie maakt deze pluimveehouderij uniek.'

Een van de onderzoeken in de stal wordt de zoektocht naar alternatieven voor soja. 'We kijken hoe je milieudruk van eieren kunt verlagen', laat Ruud Zanders, lector gezonde pluimveehouderij, weten. 'De hoogste milieudruk zit bij het voer. We zijn op zoek naar eiwitvervangers voor de Zuid-Amerikaanse soja. Daarbij moet je denken aan een onderzoek naar insecten in pluimveevoer en naar Nederlands geteelde soja.'

3-sterren

Het is niet voor alle pluimveehouders mogelijk om over te stappen naar 3 sterren beter leven keurmerk. 'Ik hoor verhalen van pluimveehouders dat het best moeilijk is om de stappen te zetten met alle criteria die er nog meer zijn. We praten samen met de sector hoe dit te realiseren is', geeft Lamkamp

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer