EZ trekt meer geld uit voor onderwijs en schrapt btw-regeling

Jaarlijks 6,2 miljoen euro extra budget voor het groen onderwijs en eenmalig 25 miljoen euro voor de NVWA om haar toezichtsrol te versterken. Dat zijn voor land- en tuinbouw de belangrijkste nieuwe maatregelen uit de 'beleidsarme' begroting van het ministerie van EZ.

EZ+trekt+meer+geld+uit+voor+onderwijs+en+schrapt+btw%2Dregeling
© Dirk Hol

Minister Henk Kamp presenteert de begroting dit jaar, wegens het ontbreken van een staatssecretaris van Landbouw, in zijn eentje. Een nieuw kabinet is in zicht maar de demissionaire bewindsman blijft zich naar eigen zeggen 'onverminderd' inzetten 'voor succesvolle en innovatieve ondernemers en voor een veilig, gezond en ecologisch houdbaar voedselsysteem.'

Meer leerlingen

Het aantal leerlingen in het groen onderwijs neemt de laatste jaren toe. De scholen klagen al geruime tijd dat de financiering daar pijnlijk bij achterblijft. Minister Kamp erkent het knelpunt en belooft 6,2 miljoen euro extra.

De NVWA krijgt eenmalig een extra financiele injectie 'om haar toezichtsrol te versterken'. De minister van EZ noemt goed toezicht een belangrijke voorwaarde voor de agrarische sector die zich inzet voor belangrijke maatschappelijke opgaven als de energietransitie en dierenwelzijn.

Btw-regeling verdwijnt

Tegelijkertijd houdt de regering vast aan het plan om de btw-landbouwregeling met ingang van komend jaar af te schaffen. Dit ondanks sterk verzet vanuit de agrarische sector. De maatregel levert de schatkist zo'n 18 miljoen euro per jaar op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer