Oost%2DEuropa+motor+achter+groei+Nederlandse+sierteeltexport
Nieuws
© FloraHolland

Oost-Europa motor achter groei Nederlandse sierteeltexport

De Nederlandse bloemen- en plantenexport naar Oost-Europese bestemmingen groeit sterker dan gemiddeld. Dit blijkt uit de exportstatistieken van Floridata.

Nederlandse handelaren hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar 6 procent meer bloemen en planten uitgevoerd dan in dezelfde periode van 2016. De teller stond eind juli op 3,8 miljard euro. 'De toename blijft hiermee boven de oorspronkelijke prognoses', zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Met verkoopstijgingen in Polen van 27 procent, in Rusland van 36 procent en in Tsjechië van 27 procent, dragen deze Oost-Europese landen sterk bij aan de groei. 'De veerkracht van de mensen in Oost-Europa is groot', verklaart Marco Vermeulen, directeur Wholesale & Sourcing Flowers bij de Dutch Flower Group onder meer de kentering in Rusland. In 2014 zette bij dit land een krimp van de export in, maar die is dit jaar omgeslagen in een groei.

Invloed van koersen

'Weliswaar gaat dan om een goedkoper geprijsd assortiment dan van voor 2014, maar bloemen blijven in Rusland een vast onderdeel in het consumptiepatroon', merkt Vermeulen op. De stabielere koers van de Russische roebel is voor het herstel van deze markt ook een belangrijke factor. Het zwakkere Britse pond en de Amerikaanse dollar veroorzaken juist een omgekeerd effect.

De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk ligt dit jaar 7 procent achter op die in de eerste zeven maanden van 2016. Tot en met mei namen de Verenigde Staten nog 7 procent meer Nederlandse bloemen en planten af, maar sindsdien is het klad erin gekomen. 'Er is door de politieke situatie toch wat meer onzekerheid in Amerika en daardoor is de handel voorzichtiger', meldt de VGB.

Afzet in juli

In de maand juli steeg de export van bloemen en planten met 1 procent. 'Over de hele linie was dit het gevolg van een hogere inkoopwaarde', aldus de VGB. Het Verenigd Koninkrijk incasseerde in de afgelopen maand een krimp van 15 procent. Juli is wel de 'stilste' maand van het jaar in de bloemenhandel. Het aandeel in de jaarexport is ongeveer 6 procent. Maart en mei zijn traditioneel met een aandeel van 10 tot 11 procent de drukste maanden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer