Midzomerfeest+zorgt+voor+extra+bloemenverkoop
Nieuws
© FloraHolland

Midzomerfeest zorgt voor extra bloemenverkoop

Exporteurs van sierteeltproducten zijn tevreden over de verkopen in Zweden naar aanleiding van het afgelopen vrijdag gevierde Midzomerfeest.

Naast het Midzomerfeest, de belangrijkste bloemenfeestdag in Zweden, waren er in Zweden aan het einde van de afgelopen maand nog twee feestdagen om bloemen te geven: Moederdag en de afsluiting van het schooljaar.

Rood, wit en blauw waren de bloemenkleuren die weer voor extra drukte bij Nederlandse sierteeltexporteurs zorgden, meldt de Vereniging voor de Groothandel in Bloemkwekerijprodukten (VGB), de branchevereniging voor de groothandel in bloemen en planten.

Lagere prijzen

Er was veel vraag naar chrysanten, gerbera, germini en rode trosanjers. De prijzen aan de vooravond van Midzomer, de dag van de zonnewende, waren lager dan vorig jaar, constateert Cees de Boer van Beau Flowers Aalsmeer. De afzet was ongeveer gelijk. 'Mijn klanten hebben goed gedraaid', zegt hij.

Wim Kuin van APH Produkter zegt dat de afzet rond Midzomer precies overeenkomstig het verwachtingspatroon was. Dat betekende veel extra omzet, maar dit jaar wel bij een lager prijsniveau. Al gold dat laatste volgens hem minder voor rode germini's, die toch wat schaars worden. 'Wij merken dat kwekers op andere soorten over gingen. Dat doen zij tegenwoordig sneller dan vroeger.' APH Produkter levert behalve aan de Zweedse groothandel ook aan retailers en bloemenwinkels.

Mild weer

Volgens Kuin was het weer in Zweden aan de vooravond van Midzomer mild, wat de verkoop stimuleerde. Het verbruik van bloemen in Zweden is niet zo groot als in veel andere Europese landen, maar van alle 'bloemendagen' spant Midzomer de kroon. Traditioneel dansen Zweden dan met bloemen in het haar rond een meiboom.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer