Handel+vreest+rol+op+digitale+marktplaats+mis+te+lopen
Nieuws
© FloraHolland

Handel vreest rol op digitale marktplaats mis te lopen

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) vreest dat handelaren in bloemen en planten geen rol krijgen op de digitale marktplaats FloraMondo die Royal FloraHolland ontwikkelt.

Om die reden wil de VGB, de koepelorganisatie voor handelaren in sierteeltproducten, van FloraHolland duidelijkheid over de digitale strategie van de veiling. 'Blijven we elkaar als spelers op een gelijk speelveld respectvol de bal toespelen, of wordt FloraMondo de bol.com van de bloemen en planten?' vraagt de VGB zich af.

De handel reageert hiermee op uitspraken van algemeen directeur Lucas Vos van FloraHolland. FloraMondo, in de ogen van FloraHolland de nieuwe wereldwijde digitale marktplaats, wordt de kern van het nieuwe FloraHolland. Hoe deze marktplaats zich gaat ontplooien, is volgens Vos nog niet duidelijk.

Nieuwe ketens

De directeur vertelde tijdens de donderdagavond gehouden algemene ledenvergadering van FloraHolland dat onder invloed van de digitalisering nieuwe ketens zullen ontstaan. Volgens hem is het zeker dat er twee partijen blijven bestaan: de kwekers en de consument.

'Alle schakels ertussen zullen moeten vechten voor hun plek', aldus Vos. 'Dat geldt ook voor klanten van FloraHolland: zij moeten op zoek naar hun toegevoegde waarde, begrijpen wat de consument wil en daar hun verdienmodel op baseren.' Eerder betichtte Vos de handel ervan te weinig waarde toe te voegen in de keten.

Toegang tot FloraMondo

De VGB wil onder andere weten wie er allemaal toegang krijgen tot het digitale platform. 'Terecht ziet FloraHolland in digitalisering van de afzet veel kansen', zegt interim-voorzitter Lex Bus van de VGB. 'Daarbij willen wij met al onze leden volwaardig met de veilingcoöperatie samenwerken om de sterke internationale positie vanuit Nederland bij de bloemen- en plantenafzet verder te ontwikkelen.'

De leden van de VGB zijn goed voor ruim 65 procent van de omzet van FloraHolland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer