Oss sluit deur voor mestverwerking

In Oss is geen plaats meer voor grootschalige mestverwerking. Dat is gisterenavond besloten tijdens een ingelaste spoedvergadering.

Oss+sluit+deur+voor+mestverwerking
© Nieuwe Oogst

De gemeenteraad van Oss heeft een voorbereidingsbesluit genomen dat de aanvragen vergunningen voor mestverwerking op bedrijventerreinen blokkeert. In de tussentijd wordt een nieuw bestemmingsplan gemaakt dat de komst van grootschalige mestverwerking op bedrijventerreinen uitsluit.

Reden van deze, in het geheim beraadde, ingreep is waarschijnlijk de lopende vergunningaanvraag van MACE (Minerale Afzet Coöperatie Elsendorp) voor de verwerking van 500.000 ton drijfmest op jaarbasis. Op voorspraak van de provincie Noord-Brabant, in de persoon van gedeputeerde Anne-Marie Spierings, richtte MACE haar pijlen op industrieterrein Elzenburg in Oss.

Zoveelste poging

MACE heeft al vele jaren geprobeerd de mestverwerking dicht bij huis in het landelijk gebied te realiseren, maar telkens stuitte de komst op verzet van omwonenden, gemeentelijke politici en provincie. De locatie in Oss, een industrieterrein voor zware industrie, was volgens Spierings dé uitkomst. Alle nieuwe grootschalige mestverwerkingsinitiatieven moeten volgens het nieuwe provinciale beleid op bedrijven- of industrieterreinen gevestigd worden.

Nieuw bestemmingsplan in de maak verbiedt mestverwerking

Maar de praktijk blijkt weerbarstig en de lokale weerstand bij burgers en politici is groot. Het is nog niet duidelijk hoe de Osse gemeenteraad omgaat met de vergunningsaanvraag van MACE. MACE-voorzitter Frans Meulenmeesters stelt dat de eerste aanvraag, die momenteel op last van de rechter wordt aangepast, nog overeind blijft. Dat zou betekenen dat MACE de dans ontspringt. Maar daar is nog geen duidelijkheid over.

Geen reactie provincie

Gedeputeerde Spierings wil nog niet inhoudelijk reageren. 'Wij weten niet wat de gemeenteraad precies besproken heeft', meldt woordvoerder Floris Ran. 'We hebben er vandaag wel naar geinformeerd maar hebben van Oss nog geen reactie ontvangen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer