Mestverwerking+Frysl%C3%A2n+verwacht+verlies+over+2017
Nieuws
© Mestverwerking Fryslan

Mestverwerking Fryslân verwacht verlies over 2017

Mestverwerking Fryslân in Wouterswoude heeft het afgelopen halfjaar beduidend minder mest verwerkt dan in de vergelijkbare periode in 2016. Ze verwacht 2017 met een verlies af te sluiten.

Dat meldt de Leeuwarder Courant. De hoeveelheid mest kromp met circa 40 procent tot 70.000 ton.
Volgens directeur en mede-eigenaar Jan Scherff is nu al duidelijk dat 2017 met verlies zal worden afgesloten.

De oorzaak ligt voor hem in een conflict met de rijksoverheid over een nieuw digitaal volgsysteem om mestladingen te traceren. De overheid heeft het AGR-GPS-systeem ook bij de afzet van vaste mest verplicht gesteld met het oog op de bestrijding van fraude.

Alternatief systeem

Mestverwerking Fryslân wil graag werken met een alternatief systeem, omdat het bedrijf geen eigen chauffeurs en trucks heeft. Het transport werd uitbesteed aan veelal Oost-Europese bedrijven. Die voelden er weinig voor om te investeren in het Nederlandse digitale volgsysteem.

Het Friese bedrijf dacht aan een alternatief systeem, maar de overheid wil eerst onderzoek doen naar de betrouwbaarheid daarvan. Waarschijnlijk is het systeem pas in 2019 gereed voor introductie.

Transportbedrijf

Mestverwerking Fryslân heeft inmiddels een eigen transportbedrijf opgezet met Poolse chauffeurs en trucks die zijn voorzien van het AGR-GPS-systeem. Het betekent echter dat het bedrijf ook zelf retourvrachten voor de trucks moet regelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer