Teeltvrije+zone+wordt+breder
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Teeltvrije zone wordt breder

De minimale breedte van de teeltvrije zone voor extensieve gewassen als granen gaat van 25 naar 50 centimeter.

De verruiming van de afstand is onderdeel van het gewijzigde Activiteitenbesluit dat in juli van dit jaar is gepubliceerd. Een andere wijziging voor open teelten die voortvloeit uit het besluit, is de verscherping van de driftreductie.

Die gaat naar 75 procent voor het hele perceel, terwijl volgens de huidige regels de algemene driftreducerende maatregelen zich beperken tot de eerste veertien meter grenzend aan het oppervlaktewater.

In Brussel

Het gewijzigde Activiteitenbesluit ligt ter notificatie bij de Europese Commissie. Naar verwachting gaan de veranderingen dit najaar in. LTO Nederland adviseert telers bij de inzaai van wintergewassen al rekening te houden met de nieuwe eisen.

De teeltvrije zone is de afstand tussen de insteek van de slootkant en het hart van de buitenste rij planten van het gewas.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer