Kabinet: teeltvrije zone wettelijk of vrijwillig

Het kabinet wint juridisch advies in om nog voor het eind van het blootstellingsonderzoek voor omwonenden teeltvrije zones in te kunnen stellen. Dat laat staatssecretaris Wilma Mansveld (I en M) weten.

Kabinet%3A+teeltvrije+zone+wettelijk+of+vrijwillig
© Koos van der spek

In een eerder uitgebracht advies pleit de Gezondheidsraad ervoor om nu al maatregelen te nemen om de blootstelling van omwonenden te verlagen.

Mansveld wil de mogelijkheid hebben om een teeltvrije zone in te kunnen stellen. Daarbij moet wel eerst vastgesteld worden wat de huidige risico’s zijn. Als de risico's te hoog blijken, moet vastgesteld worden welke mate van reductie nodig is.

Vrijwillig

Mansveld wil bij een verhoogd risico ook overleggen met de agrarische sector en de agrochemische industrie om te bezien wat op vrijwillige basis mogelijk is.

Teeltvrije zone's kunnen worden ingesteld in de buurt van gevoelige bestemmingen. Daarbij gaat het om gebieden die door het brede publiek en kwetsbare groepen worden gebruikt, zoals parken, openbare tuinen, schoolterreinen, speelplaatsen of gebieden in de nabijheid van zorginstellingen.

Toelating

Als uit de onderzoeken of de tussentijdse beoordelingen van het Ctgb blijkt dat de blootstelling hoger is dan verwacht op grond van het toelatingsbeleid, dan kan dat een reden zijn voor het kabinet om aanvullende maatregelen te treffen.

De maatregelen moeten de risico's zo snel mogelijk verminderen. Dit kan door de toelatingen van de gewasbeschermingsmiddelen aan te passen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer