Aldi+gaat+voor+robuuste+aardappel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aldi gaat voor robuuste aardappel

Aldi ondertekent als derde supermarktorganisatie convenant Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen. Daarmee wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de aardappelziekte phytophthora.

'De ondertekening is een bevestiging van ons al bestaande duurzaamheidsbeleid', zegt Dirk Willem Blijleven, Manager Buying bij Aldi.

'Corporate Responsibility is een belangrijke pijler voor Aldi. In ons assortiment komt dat tot uiting door prioriteit te geven aan duurzame productie. Het onderschrijven van dit convenant is een logische stap. Daarnaast wordt het aantal biologische en fairtrade producten continue uitgebreid.'

Schade in teelt

In de zomer van 2016 richtte phytophthora veel schade aan in de biologische aardappelteelt. Goede natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor deze schimmelziekte ontbreken. Daarop heeft Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, het initiatief genomen om partijen betrokken bij kweek van pootgoed, teelt en verkoop van biologische aardappels bij elkaar te roepen om tot een duurzame oplossing te komen.

Er zijn inmiddels zes robuuste (phytophthora-resistente) rassen beschikbaar. Edith Lammerts van Bueren, professor biologische veredeling aan Wageningen Universiteit: 'Er zijn door aardappelveredelaars veel nieuwe aardappelrassen ontwikkeld voor de biologische sector, die niet alleen beter bestand zijn tegen deze ziekte maar ook een goede opbrengst hebben. En er zitten nog veel nieuwe rassen in de pijplijn. Voor de consument is er een steeds breder assortiment aan biologische, resistente aardappels beschikbaar.'

Albert Heijn en Jumbo

Albert Heijn en Jumbo supermarkten gingen Aldi voor als ondertekenaars van het convenant. Aldi zet woensdag op Potato Europe officieel zijn handtekening onder het convenant.

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  21° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  20° / 14°
  90 %
Meer weer